Meghalt egy kormányellenes tüntető Jordániában

Vágólapra másolva!
Életét vesztette egy jordániai kormányellenes tüntető. Kórházi források szerint bántalmazták, a rendőrség szerint szívrohama volt. A városban pénteken nagyszabású demonstráción követelt reformokat az ellenzék, de a tiltakozókat kormánypárti hívek dobálták meg kövekkel. Több mint száz ember sérült meg.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy kormányellenes tüntető Jordániában, miután egy a belügyminisztérium közelében tartott tüntetésen bántalmazta egy rendőr - jelentette a Reuters hírügynökség. Az 57 - más források szerint 55 - éves férfi kórházba szállítás után vesztette életét. Kórházi források szerint mártírhalált halt, mellkasán ütések nyomai voltak, fogai kitörtek - jelentette az AFP. Huszein Madzsali jordániai rendőrfőnök ugyanakkor arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy a férfi szívrohamban halt meg, és testén nem volt bántalmazás nyoma.

Jordániában összecsapásokba torkollottak a pénteki tüntetések, miután az utcákra vonultak az ellenzéki és a kormánypárti hívek is. Utóbbiak a helyszíni beszámolók szerint kőzáport zúdítottak a főváros, Ammán központjában található Gamal Abdel Nasszer téren gyülekező ellenzékiekre. A kormányellenes tüntetők Maruf al-Bakhit miniszterelnök távozását, reformokat és a korrupt hivatalnokok bíróság elé állítását követelték. Bakhitot az előző hónapban nevezte ki a király, miután tömegek követelték az utcákon az előző kabinet lemondását.

Az ellenzéki tüntetők - diákok, baloldaliak, iszlamisták - demonstrációjáét biztosító rendőrök a szemtanúk szerint tétlenül szemlélték, ahogy a kormánypárti hívek bevonulnak a térre, és elkezdik kővel dobálni a tiltakozókat. Több mint 35 ember megsérült, többségük a fején. Az ellenzék választási reformokat, közvetlenül választott kormányfőt, és a parlament jogköreinek kibővítését követeli. Szerdán Abdullah király nyílt levélben szólította fel a miniszterelnököt az általa februárban ígért reformok megvalósítására.