Megsérülhetett az egyik fukusimai reaktormag

Vágólapra másolva!
Japán hatóságok arról számoltak be, hogy megsérülhetett a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorában található reaktormag, ami növeli a sugárfertőzés valószínűségét. A rendőrségi adatok szerint közben 10 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma.
Vágólapra másolva!

A japán atombiztonsági hivatal szóvivője szerint szakemberek azt gyanítják, hogy megsérülhetett a megrongálódott fukusimai atomerőmű egyik reaktorának magja - írta az Associated Press, hozzátéve, hogy ezzel növekedett a nukleáris szennyeződés valószínűsége.

"Lehetséges, hogy valahol megsérült a reaktormag" - mondta Hidehiko Nisijama szóvivő. Szavai szerint a 3-as reaktorban történt a baleset, de elmondta, hogy adataik szerint a reaktor épülete felfogja a szennyeződést.

A fukusimai erőmű több reaktorában leállt a hűtési rendszer a március 11-ei földrengés következtében. A hűtést víz locsolásával igyekeztek megoldani, de feltehetően szivárgás miatt csökkent a hűtővíz szintje, ami miatt a felszínre kerültek és felhevültek fűtőelemek.

A sérülés valószínűségét az támasztja alá, hogy az erőmű mentési munkálataiban részt vett és korábban égési sérüléseket szenvedett három dolgozó a normálisnál tízezerszer nagyobb sugárterhelésnek volt kitéve az erősen radioaktív víz miatt - írta a CNN.

Az MTI szerint a fukusimai erőmű két blokkjában leállították a helyreállítási munkálatokat a víz rendkívül magas radioaktivitása miatt. Közben a hűtésben áttérnek tengervízről édesvízre, mivel az kevésbé terheli meg a reaktor alkatrészeit.

Közben a BBC arról számolt be, hogy 10 ezer fő fölé került a földrengés és az azt követő cunami halálos áldozatainak hivatalos száma a rendőrség adatai szerint. További 17 440 főt tartanak nyilván eltűntként és 2775 főt sérültként, azaz valószínűsíthető, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik a továbbiakban.