A földdel egyenlővé tett város, a romok között tanácstalanul keresgélő, egész családját elveszítő férfi, sötét, áram nélkül maradt termekben egymás hegyén-hátán fekvő betegek - így festett a két héttel ezelőtti cunami által teljesen letarolt Minamisanriku nevű japán város. Hogyan kell elképzelni a szökőár pusztítását? Nézze meg a videónkat!

Tízezer fölé emelkedett hét végére a két héttel ezelőtti japán földrengés és cunami áldozatainak a száma. A természeti katasztrófában megsérült fukusimai erőműben állandóak a problémák, a japán hatóságok most attól tartanak, hogy a két hete tartó, megfeszített munka ellenére megsérült az egyik reaktor magja, ami súlyos atomkatasztrófát idézhet elő, és lakhatatlanná teheti a város környékét.

De hogyan kell elképzelni a földrengés és cunami által letarolt területeket? Mekkora pusztítást végzett valójában a természeti csapás? A Japán északkeleti részén fekvő Minamisanrikut gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé, a településből jóformán semmi nem maradt. Nézze meg, hogyan fest a város és mit mondanak a helyiek a katasztrófáról.

 

 

Cseke Eszter, S. Takács András - Tokió, Japán
Közreműködött: Gál Krisztián, Pap Levente

A Spektrum TV-n futó On the Spot riportereinek japán riportjait itt és itt olvashatja, további részleteket pedig Twitterükön olvashat.