A zsúfoltság miatt nem fogad új beteget a tanzániai csodadoktor

Vágólapra másolva!
Mintegy hatezer fős tömeg gyűlt összeTanzániában egy csodadoktornak tartott egykori lelkipásztor házánál, aki arra kérte a gyógyulni vágyókat, hogy néhány napig ne keressék őt. Többen meghaltak várakozás közben - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A 76 éves Ambilikile "Babu" Mwasapile arra kérte híveit, hogy április 1-ig már senki ne menjen hozzá a gyógyulás reményében, hogy addig le tudjon apadni az otthonánál összegyűlt tömeg. A BBC tudósítója szerint mintegy 26 kilométeres a várakozók sora, helyi beszámolók szerint 52-en haltak meg a találkozásra várva.

A mágiába és a hagyományos gyógymódokba vetett hit igen erős Tanzániában. Egyes boszorkánydoktorok szerint például albínók testrészeivel lehet hatékony varázslatot véghezvinni, ami ahhoz vezetett, hogy tucatnyi albínót gyilkoltak meg az elmúlt években az országban.

Mwasapile egy gyógynövényfőzettel gyógyít, melyet öt centnek megfelelő összegért árul. Egyelőre szakértők vizsgálják, hogy a főzet biztonságos, illetve valóban gyógyhatású-e.

A BBC tudósítója szerint jelenleg mintegy hatezren várakoznak Mwasapile nyugalmazott evangélikus lelkészre az utak mellett, fejük fölül a fedelet, a tiszta vizet és az illemhelyet nélkülözve. Mióta a múlt hónapban elterjedt a gyógyító híre, néhányan még a kórházból is kivették rokonaikat, mert jobban hisznek benne, mint az orvosokban, de érkeztek Kenyából is gyógyulni vágyók. A BBC írása szerint néhányan közülük életüket vesztették, mielőtt még találkoztak volna vele, illetve mások azt követően, hogy ittak a főzetéből. A rendőrség a szokásosnál nagyobb erőkkel van jelen a település környékén.