A német külügyminiszter szerint "fájdalmas vereséget szenvedtek"

Vágólapra másolva!
A Zöldek történelmi győzelemről, a liberálisok keserű vereségről beszéltek a Németországban vasárnap tartott tartományi parlamenti választások eredményei kapcsán. A környezetvédők mind Baden-Württembergben, mind Rajna-Pfalzban rendkívül jól szerepeltek, míg a szabad demokraták Rajna-Pfalzban kiestek a helyi parlamentből és a baden-württembergi törvényhozásba is csak egy hajszállal jutottak be.
Vágólapra másolva!

Cem Özdemir, a Zöldek pártjának társelnöke úgy értékelte: az eredmények igazolták a környezetvédők álláspontját, amely szerint az atomenergiával, illetve az atomerőművekkel kapcsolatos politikában gyökeres változásra van szükség. Hangsúlyozta, hogy pártja ezt a változást körültekintően, de következetesen kívánja végrehajtani.

A környezetvédők a szociáldemokratákkal együtt eddig is fő szószólói voltak az atomenergiáról és az atomerőművekről történő lemondásnak és egy, a vasárnapi választások előestéjén kiszivárgott értesülés szerint most azt kívánják elérni, hogy ez 2017-re végérvényesen megtörténjen.

Özdemir egyelőre nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy Baden-Württembergben pártja adja-e majd a miniszterelnököt, azt követően, hogy a tartományban az eddig kormányzó konzervatív-liberális koalíciót felváltva a Zöldek és a szociáldemokraták alakíthatnak kormányt.

Fájdalmas vereség

Guido Westerwelle, a liberális FDP elnöke - aki egyben a Merkel-kormány külügyminisztere is - beismerte, hogy pártja mindkét tartományban fájdalmas vereséget szenvedett. Westerwelle ezt az általa rendkívülinek nevezett kampánnyal indokolta, amelyben szavai szerint a helyi dolgok, a gazdaság és az oktatás helyett a Japánban történt események hatására csakis az energiapolitika, illetve az atomerőművek jövője dominált.

A pártelnök szerint az FDP kudarcának konkrét okait mindenképp elemezni kell. Westerwelle azonban elutasította, hogy egy személyben vállaljon felelősséget a vereségért, és utalt arra, hogy nem kíván lemondani tisztségéről. Ennek ellenére olyan hírek terjedtek el, hogy legkésőbb az FDP májusi kongresszusáig a liberális párt vezetésében több változásra kerül sor, és nem kizárt, hogy a jelenlegi pártelnök a jövőben csak külügyminiszter marad.

Különösen a baden-württembergi szereplés kapcsán fájdalmas vereségről beszéltek a konzervatív CDU vezető képviselői is. Noha Angela Merkel kancellár, a kereszténydemokrata párt elnöke egyelőre nem szólalt meg, egyik helyettese, a kormány oktatási minisztere, Anette Schavan elismerte a kudarcot.

Heves viták várhatóak

A CDU Baden-Württembergben 58 évig tartó kormányzás után szorult ki a hatalomból, ami az első értékelések szerint mindenekelőtt az atomerőművek jövőjével kapcsolatos cikcakkos politikájának következménye. A miniszter nem utalt arra, hogy a választók vasárnapi véleménynyilvánítása után a CDU miként alakítja energiapolitikáját.

Sigmar Gabriel szociáldemokrata pártelnök a Zöldekhez hasonlóan ugyancsak győzelemről beszélt, noha pártja mindkét tartományban az 5 évvel ezelőttinél kevesebb szavazatot szerzett. Az SPD elnöke annak a nézetnek adott hangot, hogy a szavazók vasárnap egyértelműen az atomerőművek bezárása mellett foglaltak állást, és a Merkel-kormányt arra szólította fel: helyezze hatályon kívül tavaly novemberi határozatát, amellyel az erőművek működési idejét átlagban 12 évvel meghosszabbította.

Értesülések szerint valamennyi párt elnöksége hétfőn tárgyal a választási eredményekről. Elsősorban a CDU-ban és az FDP-ben heves viták várhatók.