A japán kormányfő szerint kiszámíthatatlan a helyzet Fukusimában

Vágólapra másolva!
Kan Naoto kiszámíthatatlannak nevezte a fukusimai atomerőmű helyzetét, és maximális erőfeszítéseket kért a japán kormánytól. A kormányszóvivő cáfolta, hogy a kormány államosítaná az erőművet üzemeltető TEPCO-t.
Vágólapra másolva!

A Fukusima-1 atomerőműben változatlanul kiszámíthatatlan a helyzet Kan Naoto japán miniszterelnök szerint, ami - mint hangsúlyozta - maximális erőfeszítéseket követel a kormánytól. Kan Naoto erről kedden, a japán felsőház költségvetési bizottsága előtt beszélt - szavait az NHK japán tv-csatorna is közvetítette. A fukusimai erőműnél radioaktív szennyezettségű a tengervíz, több a helyreállításon dolgozó munkást is kórházba szállítottak sugárfertőzés gyanújával, hétfőn plutóniumot is kimutattak az erőmű közelében az öt helyről vett talajmintákban. Hétfőn az erőmű egyik turbinájánál a normális sugárzási szint százezerszeresét mérték. Az atomerőmű állapotáról itt olvashat bővebben.

A Jomiuri Simbun című japán lap keddi számában kormányforrásokra hivatkozva olyan értesülést közölt, hogy a kormány szándékában állna átmenetileg államosítani a Fukusima-1 atomerőművet is üzemeltető a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) vállalatot, az ellenőrzéséhez szükséges részvénycsomag felvásárlásával, és ezzel egyben segítséget is nyújtana a lakosságnak a károk megtérítéséhez és a természetnek okozott károk helyreállításában is. Edano Jukio kormányszóvivő, a kabinet főtitkára azonban kedden ezt cáfolta.

Kanadában esővízben és a csendes-óceáni partvidéken algákban is észleltek már a megrongálódott japán atomerőműből származó, növekvő - de a lakosságra nézve veszélytelen - radioaktív szennyezést. A legfrissebb hivatalos adatok szerint meghaladta a 11 ezret a pusztító földrengés halálos áldozatainak száma. A keddi tokiói adatok szerint a március 11-én pusztító földregésnek és szökőárnak 11.063 halottja van, az eltűntek száma 17.258.