A románok fele szerint rossz a kettős állampolgárság

Vágólapra másolva!
A románok 50 százaléka nem nézi jó szemmel a romániai magyarok kettős állampolgárságát - derül ki a kolozsvári IRES közvélemény-kutató intézet felméréséből. A megkérdezettek fele szerint az RMDSZ-nek káros szerepe van a romániai politikában, miközben 63 százalékuknak jó véleménye van a magyarokról, 79 százalékuk pedig nem bánná, ha magyar lenne a szomszédja.
Vágólapra másolva!

A megkézdezett románok 33 százaléka rossznak, 17 százaléka pedig nagyon rossznak tartja azt, hogy a romániai magyarok a magyar állampolgárságot is megszerezhetik. A lehetőségről a válaszadók 9 százaléka van nagyon jó, 38 százaléka pedig jó véleménnyel - derül ki az IRES közvélemény-kutató intézet március közepén készített felméréséből, melyet a Krónika című kolozsvári napilap ismertetett.

A romániai magyar önkormányzati vezetőknek a könnyített honosításra való igényét a megkérdezettek túlnyomó többsége elutasítja. Hetvenkét százalékuk ellenzi, hogy a romániai megyei tanácsok magyar nemzetiségű elnökei magyar állampolgárságot kapjanak, csupán negyedük ért egyet ezzel. A megkérdezettek 36 százaléka szerint biztosan, 25 százaléka szerint pedig vélhetően megváltozik a romániai magyarok viszonyulása Romániához a magyar állampolgárság megszerzése után.

A románok többsége, 55 százaléka szerint jók a Románia és Magyarország közötti kapcsolatok, miközben 26 százalékuk rossznak, 9 százalékuk pedig nagyon rossznak tartja azokat. A megkérdezettek 73 százalékának jó, illetve nagyon jó a személyes véleménye a magyarokról, közben 24 százalékuknak rossz vagy nagyon rossz. A válaszadók 83 százaléka elfogadna magyar munkatársat, 79 százalékuk magyar szomszédot is, 80 százalékuk pedig barátságot is kötne.

A románok 71 százaléka hallott arról, hogy március 15-e magyar ünnep, 63 százalékuk jónak tartja, 28 százalékuk azonban nem nézi jó szemmel, hogy a romániai magyarok ünnepelnek ezen a napon.

A felmérés a romániai magyarság politikai képviseletére és a román-magyar etnikai viszonyra is kitért. Az értékelhető válaszadók 51 százaléka szerint az RMDSZ-nek káros szerepe van a romániai politikában, 38 százalékuk pozitívnak, 5 százalék pedig semlegesnek tartja a szövetség szerepét. A románok és a romániai magyarok közötti kapcsolatokat a lakosság 57 százaléka jónak tartja, 63 százalékuknak pedig jó véleménye van a magyarokról.