Végleg leállítanák a sérült reaktorokat Fukusimában

Vágólapra másolva!
A japán földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű üzemeltetőjének szerdai közleménye szerint a sérült reaktorokat valószínűleg végleg leállítják - írja a BBC brit közszolgálati médium.
Vágólapra másolva!

A fukusimai atomerőművet üzemeltető TEPCO szerdai közleménye szerint az atomerőmű négy sérült reaktora valószínűleg nem üzemel többé- írja a BBC brit közszolgálati médium. A fukusimai atomerőmű hat reaktorából csak kettőt tudtak biztonságosan helyreállítani a március 11-ei földrengés után, a másik négy reaktor azóta is szivárog, ezeket akarják most leállítani.

A helyreállításon és a szivárgás megszűntetésén dolgozó japán szakemberek most arra készülnek, hogy egy, a radioaktivitást felfogó anyaggal burkolják be a sérült reaktorokat, hogy megakadályozzák a további környezetszennyezést. A fukusimai erőmű körzetéből már több mint két hete kitelepítették az embereket, a sugárzás a reaktorok környékén található vízben százezerszerese a normális szintnek, de a tengervízben és a környező prefektúrák élelmiszereiben is kimutattak már sugárzó részecskéket.

A japán kormány szerdán arra utasította az atomerőmű dolgozóit, hogy április végéig biztosítsák az atomerőmű sérült reaktorainak hűtését. Ez a japán gazdasági miniszter szerint nem azt jelenti, hogy az után leállítanak az erőművet. A japán katasztrófával kapcsolatos [origo]-cikkeket egy helyen itt olvashatja.