Órái lehetnek hátra a hatalomban Elefántcsontpart leváltott elnökének

Vágólapra másolva!
Már Elefántcsontpart legfontosabb városában, Abidjanban folynak a harcok az ország legitim vezetőjéhez hű erők és a leváltott, de a hatalomból távozni nem akaró korábbi elnök katonái között. A korábbi elnök hívei sorra dezertálnak, a harcok abidjani rezidenciája körül folynak.
Vágólapra másolva!

Heves harcok dúlnak a BBC jelentése szerint Elefántcsontpart legfontosabb városában, Abidjanban, ahol a tavaly novemberi választáson győztes, Alassane Outtara elnök katonái Laurent Gbagbo leváltott, de a hatalomból távozni nem akaró elnök palotáját támadják. Harcokat jelentettek az állami televízió környékéről is, az adó nem is sugároz műsort. A bizonytalan helyzet miatt a helyi nemzetközi repülőteret az ENSZ békefenntartói őrzik.

Nyugati diplomaták szerint Gbagbo hatalmának utolsó óráit éli, emberei sorra dezertálnak, miután a hozzá hű hadsereg parancsnoka, Phillippe Mangou tábornok a dél-afrikai nagykövet rezidenciáján kért menedéket családjával együtt. Csütörtök este Outtara tévécsatornáján vezető katonatisztek esküdtek hűséget az új kormánynak. Az ENSZ békefenntartóinak vezetője pedig korábban közölte, legalább 50 ezer katona, rendőr és csendőr hagyta ott a volt elnököt, aki mellett már csak a köztársasági őrezred és a különleges erők katonái tartanak ki.

Az országban tavaly novemberben tartott elnökválasztás második fordulója után a választási bizottság Alassane Outtarát nevezte meg győztesként, és a nemzetközi közösség is őt ismeri el az ország legitim vezetőjének. Laurent Gbagbo azonban ezt nem fogadta el, pláne miután az elefántcsontparti alkotmánybíróság megsemmisítette Outtara győztes eredményét. Az országban azóta sakkmatthelyzet alakult ki a két elnök között, de úgy tűnik, hogy az Outtara hívei által hétfőn indított heves offenzíva végül az ő javára billenti a mérleget. Az Outtarához hű erők szerdán már elfoglalták a fővárost, Yamoussoukrót, majd a fontos kikötővárost, San Pedrót is. A harcoknak több mint 500 áldozata van.

Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaótermelő országa, a kakaóbab-kivitel fele San Pedro kikötőjéből indul útjára. Az ország gazdasága azonban megsínylette, hogy a hatalmi harcok miatt bojkottálták az elefántcsontparti kakaóbab exportját, és szankciókkal sújtották az országot. Az elefántcsontparti patthelyzetről itt olvashat bővebben.