Varsó kizárja, hogy merényletet követtek el Kaczynski gépe ellen

Lech Kaczynski repülőgépbaleset
Vágólapra másolva!
A lengyel katonai ügyészég kizárja, hogy a Lech Kaczynski államelnököt szállító repülőgép egy évvel ezelőtti lezuhanását merénylet okozta. Nincs terrorista akcióra utaló nyom - mondta a varsói körzeti ügyészség vezetője pénteken.
Vágólapra másolva!

Nincs robbanóanyag, és nem találtak mérgező vagy radioaktív anyagot sem - közölte Ireneusz Szelag, a varsói körzeti ügyészség vezetője és azt is hozzáfűzte, hogy az üzemanyaggal is minden rendben volt.

Lech Kaczynski, felesége és kísérete a szovjet titkosszolgálat által 1940-ben lemészárolt több mint húszezer lengyel tiszt és civil emlékére szervezett ünnepségre utazott Katinyba (Katyn), amikor repülőgépük 2010. április 10-én Szmolenszk közelében lezuhant. A szerencsétlenséget, amely sűrű ködben következett be, senki nem élte túl, összesen 96 ember vesztette életét. Az államfő mellett a gépen több fontos vezető utazott, köztük a jegybank elnöke, a parlament alelnökei és a vezérkari főnök.

A néhai államelnök ikertestvére, a volt kormányfő és jelenlegi ellenzéki vezető, Jaroslaw Kaczynski környezetében több összeesküvés-elmélet is felbukkant. Az egyik szerint a lezuhanás előtt a gép felrobbant, de volt olyan teória is, hogy Szmolenszk repülőtere fölé mesterségesen ködöt képeztek.

Az orosz kormánybizottság januári jelentése szerint a lengyel pilóták tehettek a szerencsétlenségről, míg a lengyel oldal az orosz légiirányítókat hibáztatja. A katasztrófa első évfordulóján a lengyel és az orosz elnök Szmolenszkben közösen emlékezik meg a tragédiáról.

Lech Kaczynski az ellenzéki mozgalmak jogi tanácsadójaként indult el a közéleti pályán, akit ezért még internált is a kommunista hatalom. A rendszerváltás után több fontos posztot töltött be, volt szenátor, igazságügyminiszter és varsói polgármester is. Politikáját jól használt populiznus, enyhe euroszkepticizmus, és erős oroszellenesség jellemezte.