Kadhafi rezsimje békülne a koalícióval a Guardian szerint

Líbia, kormányellenes tüntetések, Moammer Kadhafi líbiai vezető képét tartja a kezében egy kormánypárti ellentüntető
Vágólapra másolva!
Bár pénteken még visszautasította a líbiai kormány a felkelők által felajánlott tűzszünetet, a Guardian szerint a rezsim béketárgyalásokat kezdeményezett a Líbiát bombázó nyugati országokkal.
Vágólapra másolva!

Moammer Kadhafi líbiai vezető rezsimje béketárgyalásokat kezdeményezett a Líbiát támadó nemzetközi koalíció egyes tagjaival - olvasható a brit Guardian honlapján. A honlap szerint Líbia korábbi miniszterelnöke, Abdul Ati al-Obeidi azt nyilatkozta a Channel 4 brit televíziónak, hogy "próbálunk beszélni a britekkel, a franciákkal és az amerikaiakkal, hogy hagyják abba az emberek gyilkolását. Közös megoldást keresünk".

A volt kormányfő kijelentése különösen annak fényében meglepő, hogy a líbiai rezsim péntek este visszautasította a felkelők által felajánlott tűzszünetet. A Guardian szerint magas rangú brit diplomaták szerint Kadhafi kormánya nyitott a párbeszédre. "Azt azonban le kell szögeznünk, hogy Kadhafinak mindenképpen távoznia kell" - mondta egyikük.

A líbiai rezsim párbeszédre irányuló szándékát az is alátámasztja a Guardian szerint, hogy Kadhafi legbefolyásosabb fiának, Szeif al-Iszlámnak egyik tanácsadója szerdán Londonban tárgyalt brit tisztviselőkkel. David Cameron miniszterelnök szóvivője szerint ezen kívül számos líbiai hivatalokkal tárgyalnak zárt ajtók mögött.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html