Líbiába tartó svéd Gripenek szálltak le Magyarországon

Vágólapra másolva!
Feltehetően nyolc Gripen vadászgép és négy C-130-as katonai szállító-repülőgép szállt le és tankolt egy meg nem nevezett magyarországi repülőtéren vasárnap. A gépek a líbiai légtérzár ellenőrzésében vesznek részt. Eközben Oamer Kadhafi líbiai vezető külügyminiszter-helyettese a Mediterrán orszlgoknál lobbizik.
Vágólapra másolva!

Svéd katonai repülőgépek szálltak le vasárnap Magyarországon, majd tankolás után Olaszország felé elhagyták az országot - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). Előzőleg az AFP francia hírügynökség jelentette, hogy négy, katonákat és felszerelést szállító C-130-as Herkules szállt le vasárnap délután Magyarországon. A svéd parlament pénteken hagyta jóvá az ország részvételét a Líbia elleni NATO-akcióban, és 130 katonát illetve nyolc JAS 39 Gripen vadászrepülőt küldtek.

"Egy magyarországi bázis érintésével repültünk, leszálltunk ott, majd később folytattuk az utat Szicíliába" - idézte a svéd The Local hírportál a svéd légierő egyik tisztjét, aki az első három, még szombat délután indult Gripen útjáról számolt be. Silwer nem közölte, hogy mikor érkeztek a gépek Magyarországra, melyik bázison szálltak le, és mennyi idő múlva indultak tovább. Öt másik Gripen vasárnap érkezett Szicíliába. Arról sem tudni részleteket, hogy ezek is megálltak-e Magyarországon.

Rutineljárás

A Honvédelmi Minisztérium szerint Svédország kérte Magyarországot, hogy támogassa a svéd gépek leszállását és üzemanyag-felvételét. Azt nem közölték, hogy pontosan hol szálltak le a gépek. "A svéd katonai repülőgépek tankolására vonatkozó engedélyeztetés rutineljárásnak számít" - közölte az MTI-vel a HM.

A svéd parlament pénteken nagy többséggel hagyta jóvá az ország részvételét a Líbia elleni nemzetközi katonai akcióban. A képviselők közül 240-en támogatták az előterjesztést, csupán a jobboldali populista Svéd Demokraták 18 képviselője szavazott nemmel. Az összes többi párt helyeselte a lépést. Fredrik Reinfeldt miniszterelnök javaslatával a NATO-tól érkezett megkeresésre reagált. Svédország nem tagja az atlanti szervezetnek. A misszió feltétele, hogy a Gripenek nem hajthatnak végre támadásokat, kizárólag a légtérzár betartását fogják ellenőrizni.

Athénba üzent Kadhafi

Eközben vasárnap délután Athénba érkezett Abdelati el-Obeidi líbiai külügyminiszter-helyettes, aki Moammer Kadhafi üzenetét vitte Jeórjiosz Papandreu miniszterelnöknek. Görög források szerint Obeidi közölte, hogy Líbia a harcok befejezését akarja. Dimitrisz Drucasz görög külügyminiszter pedig azt mondta a találkozó után,hogy a líbiai hatóságok megoldást akarnak a válságra. Obeidi jelezte, Görögországból Törökországba és Máltára utazik tovább.

Líbiában vasárnap az ország keleti felében, a fővárostól, Tripolitól 800 kilométerre fekvő Brega olajipari központ feletti ellenőrzésért folyik a harc a lázadók és a Kadhafihoz hű fegyveresek között. A BBC szerint a líbiai vezető katonái a helyi egyetem környékén ásták be magukat, de igyekeznek kerülni a lázadókkal való nyílt harcot, mert tartanak a légtérzárat ellenőrző NATO harci gépeinek támadásaitól. Kadhafi erői a fővárostól délnyugatra fekvő Jafrant is lőtték vasárnap, illetve összecsapásokról érkezett jelentés Miszurátából is, ahol két hete folyamatosak a harcok. A vízellátás és elektromos szolgáltatás nélküli városból vasárnap 230 sérültet menekített ki egy török hajó.

Szombaton a NATO légiereje 184 bevetést hajtott végre Líbia fölött, ebből 70 volt "támadó berepülés". Ezek azok az akciók, amelyekben bombákkal vagy rakétákkal felszerelt gépek vesznek részt, de nem jelenti feltétlenül azt, hogy tényleg végrehajtottak légicsapásokat. A NATO nem teszi közzé a megtámadott célpontok számát.