"Néha-néha ránk lőnek" - feszülten várják a háború végjátékát Elefántcsontparton

Vágólapra másolva!
Már a járőreiket sem tudják kiküldeni a folyamatos támadások miatt, és fogalmuk sincs arról, hogy mit hoz a holnap - állítja az elefántcsontparti ENSZ-misszió szóvivője, aki a kormányerők által tűz alá vett ENSZ-központból telefonon nyilatkozott az [origo]-nak. Miközben az ország legnagyobb városában élelmiszerhiány van és nő a pánik, a kéksisakosok kénytelenek önmaguk megvédésére koncentrálni.
Vágólapra másolva!

"Egyelőre nyugodt a város, ma nem voltak nagy harcok, csak szórványos lövöldözés. De nem tudjuk, hogy ez meddig tart" - mondta az [origo]-nak telefonon Hamadoun Touré, az ENSZ elefántcsontparti békefenntartó missziójának (UNOCI) szóvivője. Touré és az ENSZ kéksisakos békefenntartói jelenleg az ország legnagyobb városában, a körülzárt Abidzsánban várakoznak, az ENSZ-misszió központjában. Korábban mintegy 200 alkalmazottat evakuáltak innen az egyre súlyosbodó polgárháború miatt, de a fegyveres békefenntartók maradtak, hogy megvédjék az épületet. "Nem mondhatom meg, hányan vagyunk. De éppen elegen ahhoz, hogy elvégezzük a feladatunkat" - mondta.

Elefántcsontparton összesen 11 ezer fős ENSZ-erő állomásozik, de ennek jelentős része nem Abidzsánban, hanem vidéki állomásokon védi a civil lakosságot. A misszió 2004 óta van jelen az országban azzal a feladattal, hogy fenntartsa a békét a 2002 és 2003 között vívott polgárháború után. A városban jelenleg a korábbi elnök, Laurent Gbagbo az úr, de hétfőn délelőtt már ostromra készültek a tavalyi választást az ENSZ szerint szabályosan megnyerő Alassane Ouattara lázadó csapatai (az ostrom előtti állapotról itt olvashat, a konfliktus hátteréről pedig itt talál részleteket).

Mivel az ENSZ kezdettől fogva Ouattarát tekintette legitim elnöknek, a hatalomban lévő Gbagbo csapatai fegyverrel támadtak a kéksisakosokra. "Egyszer-egyszer most is rálőnek a központunkra, szórványos támadásoknak vagyunk kitéve" - mondta hétfő délután Hamadoun Touré. A misszió közleményei szerint az elmúlt napokban többször vették tűz alá a járőreiket, és egyszer a helikopterükre is rálőttek Abidzsán fölött. Szombaton négy ENSZ-katona is súlyosan megsérült az összecsapásokban, csütörtökön pedig egy svéd civil alkalmazott kapott halálos lövést. "Az embereink teljes készenlétben vannak, ha támadnak Gbagbo emberei, viszonozzuk a tüzet" - jelentette ki a szóvivő.

"Még nem tértek vissza"

Abidzsánban a francia hadsereg szervezetten menekíti a külföldi állampolgárokat, az ENSZ azonban nem tud részt venni ezekben az akciókban. "Nekünk most magunkat kell védenünk, másra nincs kapacitásunk" - mondta a Touré, aki szerint jelenleg egyáltalán nem biztonságos kimenni az utcákra. "Még a járőreinket sem tudjuk kiküldeni, mindenki az épületekben maradt" - tette hozzá.

Az ENSZ szóvivő szerint a városban vízhiány és élelmiszerhiány van, gyakran pedig áramszünet is nehezíti az életet. "Nekünk nem kell kimennünk, de a lakosok többsége kénytelen a lövöldözés közepette is az utcára menni, hogy a kutakból vizet vegyen" - mondta (a vízhiányról és az éhínségről szóló video-összeállításunkat itt találja). Touré szerint csak várakoznak, figyelik, hogy mikor kezdődik a város ostroma: "Fogalmunk sincs, hogy mi lesz holnap. De még arról sem, hogy mi lesz ma este" - mondta.

Az UNOCI-t mégsem az abidzsáni helyzet aggasztja a legjobban, hanem az ország nyugati részéből érkező hírek. A Vöröskereszt jelentése szerint ott a lázadók több száz civilt mészároltak le előrenyomulás közben, bár Ouattara emberei ezt tagadják. "Egy csapatot kiküldtünk a nyugati területekre, hogy kutassák át az érintett környéket, de még nem tértek vissza" - mondta a szóvivő. A kérdésre, hogy hogyan fog aludni az éjszaka, nyugodtan válaszolt: "Ahogy mindig. Békefenntartók vagyunk, hozzászoktunk már az ilyen helyzetekhez."

Pánik, káosz és puff-puffok

A brit lapoknak nyilatkozó helyiek kevésbé nyugodtak Abidzsánban. Nfor Susugi, egy korábbi vezető bankisztviselő a BBC-nek azt mondta, hogy pánikhangulat kezd kialakulni az élelmiszer-hiány miatt. "A boltok zárva vannak, amelyik meg nyitva, az kifogyott mindenből" - mondta. "Mi vettünk egy nagy zsák lisztet, amiből most puff-puffokat (házi fánkokat) sütünk. Ezt esszük, kávéval."

Forrás: AFP/
A járőrök már nem hagyják el az ENSZ-központot

Susugi szerint a városban a fosztogatás is nagy probléma, mert a betörő lázadók túl gyorsan érkeztek, és saját maguknak sem szervezték meg az utánpótlást. "Most a harcosok is élelem és víz után kutatnak, vagyis fosztogatnak" - mondta.

Egy másik helyi lakos, Selay Kouassi a Guardiannak azt mondta, hogy a városban szénné égett, bűzölgő holttesteket is látni az út mentén. Catherine Mobio, egy helyi ápoló pedig arra panaszkodott, hogy nemcsak az élelem, de a telefonkártyák is kimerülnek lassan, és pár nap múlva már el lesznek vágva a külvilágtól. "Négy hónapja tart a választási válság Elefántcsontparton, és még mindig nincs béke a láthatáron. Szerintem a káosz felé tartunk" - mondta.

Magyarokat még nem kellett menteni
A francia hadsereg Elefántcsontparton állomásozó mintegy 1500 fős egysége a hétvégén átvette az abidzsáni nemeztközi repülőtér irányítását, hogy kimenekítse az országban élő külföldieket. Az országban az EUobserver brüsszeli lap szerint körülbelül 12 200 francia állampolgár, valamint 1000-2000 további EU-s polgár tartózkodik. A lapnak egy francia diplomata azt mondta, hogy a többi EU-állam polgárainak kimenekítését is segítik.

A Magyar Külügyminisztérium ugyanakkor nem tud arról, hogy magyarok is tartózkodnának Elefántcsontparton. Pataki Eszter, a Külügyminisztérium sajtó főosztályának vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy egyelőre senki sem jelentkezett, akit ki kellene menteni. Mivel az Elefántcsontpartra is akkreditált nigériai magyar nagykövetség megszűnt, átmenetileg Magyarországnak nincs is semmilyen külképviselete itt, de ha egy magyar bajba jut az országban, bármely EU-tagállam külképviseletéhez fordulhat segítségért - tette hozzá.