Brutális vérengzéssel oldódik a patthelyzet Elefántcsontparton

Elefántcsontpart, Ouattara erői Abidzsánban
Vágólapra másolva!
Végső rohamra készülnek hétfőn az Elefántcsontpart legnagyobb városa ellen felvonuló felkelők, akik többhónapnyi patthelyzet után fegyverrel próbálnak véget vetni a választásokat elvesztő, de hatalmához ragaszkodó elnök uralmának. Elefántcsontpart nyugati végében már a múlt héten is machetés mészárlásokról érkeztek jelentések, ezért a fővárosban sokan hatalmas vérontástól tartanak, miközben a nemzetközi békefenntartók nehéz dilemma elé kerültek.
Vágólapra másolva!

Rendkívül veszélyes fordulóponthoz érkezett hétfőn a tavaly december óta tartó elefántcsontparti konfliktus, ahol a múlt héten véres polgárháborúba fordult a két szembenálló elnök politikai játszmája. Az egykor mintaállamnak számító nyugat-afrikai országot machetés és gépfegyveres milíciák járják, akik hétfőn végső támadásra készülnek a legnagyobb város, Abidzsán ellen. A konfliktust szemmel tartó nemzetközi szervezetek az eldurvuló konfliktus miatt riadót fújtak, mert a harcok könnyen brutális vérontásba és ártatlan civilek legyilkolásába torkollhatnak.

Elefántcsontparton tavaly decemberben az ENSZ és az EU szerint elvesztette a választást Laurent Gbagbo elnök, akit a szavazáson az északi lázadók vezetője, Alassane Ouattara győzött le. Az elnök azonban csalásra hivatkozva semmisnek nyilvánította az eredményt, és hatalomban maradt, majd erővel próbálta elfojtani az ENSZ által támogatott Ouattara árnyékkormányát. A négy hónapon át tartó patthelyzet után Ouattara csapatai a múlt héten támadást indítottak, és sikeresen elfoglalták az ország nagy részét. Bár az eredetileg Gbagbóhoz hű hadsereg jelentős része átállt, az ország gazdasági fővárosában, Abidzsánban még tartják magukat a bukott elnökhöz hű csapatok. (Az elefántcsontparti konfliktus hátteréről, polgárháborús múltjáról, valamint Gbagbo és Ouattara szembenállásának okáról itt olvashat bővebben.)

A BBC szerint a lázadó Ouattara miniszterelnöke, Guillaume Soro bejelentette, hogy hétfőn "gyors offenzívával" akarják bevenni Abidzsánt, ahol Gbagbo elnök palotája is található. A vidéki területeken végigsöprő lázadók hatalmas erőkkel vonultak fel a város északi részén, szemtanúk szerint nehézfegyvereket is hoztak magukkal, és elsöprő támadásra készülnek.

Mivel Abidzsán számít Gbagbo legerősebb bázisának, a város elleni csata korántsem lesz olyan könnyű, mint a lázadóknak behódoló kisebb települések elfoglalása. A városban állomásoznak Gbagbo különleges alakulatai és az elnököt védő Köztársasági Gárda, amely az elmúlt napokban folyamatos tűzharcot vívott a felkelőkkel és az őket támogató ENSZ-békefenntartókkal. Az elnök ráadásul híveiből élő pajzsot toborzott palotájának védelmére. A BBC felvételei szerint fegyvertelen fiatalok tömegeit vitték hajókkal a palotához, így az elnök központját csak valóságos mészárlással lehetne tűz alá venni.

Mészárlások vidéken

A konfliktus múlt heti elmélyülésével egyre durvább incidensekről érkeznek hírek. A nyugati Dúkú (Duekoue) városában a lázadók érkezésével egy időben több száz civilt mészároltak le, bár egyelőre nem egyértelmű, hogy ki a felelős az öldöklésért. A Nemzetközi Vöröskereszt hétvégi közleménye szerint legalább 800, egy másik humanitárius szervezet szerint több mint 1000 áldozatot számoltak a városban. A BBC helyszíni felvételein is látszik, hogy az utcák mentén hullazsákok sorakoznak, a Vöröskereszt munkatársai pedig egymás után pakolják a tetemeket teherautókra.

A brit közszolgálati televíziónak egy marokkói ENSZ-katona azt mondta, már öt napja csak halottakat pakolnak a környéken, és az ENSZ most is több tízezer civilt véd a városban. A tévé egyik felvételén egy ENSZ-katona ujjal fenyeget egy elefántcsontparti katonát, majd azt mondja neki, hogy "nem ölhetitek meg őket, nincs több gyilkolás". A helyiek szerint a legtöbb embert nem a nemzetközileg elszigetelt Gbagbo emberei, hanem épp az ENSZ által támogatott Ouattara milíciái, illetve az ő oldalára állt katonák ölték meg.

Forrás: AFP/Zoom Dosso
Ouattara milíciái a nyugati Dúkú (Duekoue) környékén. További képekért kattintson a fotóra!

A BBC-nek ugyanakkor ezt a városban állomásozó katonák és Ouattara egyik kormánytisztviselője is tagadta. Ouattara embere "helyi milíciákat" okolt a várontásért, és azt mondta, hogy csak pár száz halott van a környéken, szó sincs ezerről. Ennek ellenére Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap közleményben követelte, hogy Ouattara állítsa le a hívei által elkövetett mészárlást, amire Outtara megígérte, hogy kivizsgálja a történteket.

Abidzsánban közben a közeledő harcok hírére menekülnek a külföldiek. Az országban állomásozó francia csapatok elfoglalták a város nemzetközi repülőterét, hogy légi úton ki lehessen menekíteni az embereket Elefántcsontpartról, az ország határait ugyanis már a konfliktus kezdetén, decemberben lezárták. Az ENSZ abidzsáni központjából szintén kimenekítették a nem katonai alkalmazottakat, miután a központot folyamatos tűz alá vették Gbagbo elnök csapatai. Az elnök az állami televízióban a francia csapatokat megszállóknak nevezte és népirtással vádolta, korábban pedig követelte, hogy a felkelőket támogató ENSZ hagyja el az országot.

Félelem az úr Abidzsánban

Az ostromra váró Abidzsánban folyamatos fegyverropogás hallatszik - jelentették a BBC-nek a városban élő szemtanúk. Az emberek többsége bezárkózott a lakásába, mert a környéket a két szembenálló hadsereg mellett fegyveres fosztogatók is járják, akik megpróbálnak hasznot húzni a káoszból. A város egyes részein nincs víz, élelem és elektromos áram sem, ezért néhányan feltartott kézzel kénytelenek kimerészkedni a kihalt utcákra, hogy vízhez jussanak.

"A kisebb boltokat már teljesen kifosztották, a benzinkutakat is megrongálták a fosztogatók" - írta a BBC-nek a városban élő Noah. Az asszony az utcákon felfegyverzett gyerekeket is látott, akik Gbagbo elnököt védenék, de láthatóan semmilyen katonai tapasztalatuk nincs, miközben a lövöldözés egyre közelít a városhoz. "Nagyon ijesztő a helyzet" - írta.

Forrás: AFP/Issouff Sanogo
A lázadó harcosok már megjelentek Abidzsánban. További képekért kattintson a fotóra!

A helyi ENSZ-misszió szerint a leghevesebb lövöldözés az elnöki palota irányából hallatszik, de a BBC szerint a város északi részén nehéztüzérségi ágyúk is lövöldöznek. A városba szinte lehetetlen bejutni, egy csoport újságíró megpróbálta, de azonnal tűz alá vették az autójukat a várost védő milíciák - írja a BBC.

Hamadun Touré, az ENSZ abidzsáni szóvivője a brit Independentnek azt mondta, hogy a mostani támadás "az utolsó kilométere annak a maratonnak, amit eddig futott az ország - és ez a kilométer a legnehezebb". A szóvivő szerint a harcok hol kiújulnak, hol elülnek, miközben Abidzsán valóságos szellemvárossá vált.

Az ENSZ-nek a BBC szerint jelenleg mintegy 11 000 békefenntartója állomásozik Elefántcsontparton, de a múlt hét óta tartó harcokban már több embert és egy helikoptert is vesztettek. Touré azt mondta, hogy a járőreikre állandóan lőnek Gbagbo emberei, "folyamatosan támadás alatt állnak". Közben azonban az általuk támogatott felkelők is civileket veszélyeztetnek, és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter arra szólította fel őket, hogy a békefenntartók "agresszívan hajtsák végre" a megbízatásukat, és védjék meg a civileket az országban.