Radioaktív vizet engednek a tengerbe Fukusimánál

Vágólapra másolva!
A tengerbe engednek több mint 11 tonna gyengén szennyezett vizet a fukusimai reaktornál, hogy tárolni tudják a kettes reaktor erősen szennyezett vizét. A hatóságok szerint a tengerbe eresztett víz nem káros az egészségre. Japán már Oroszországtól is segítséget kért.
Vágólapra másolva!

Alacsony sugárszennyezettségű vizet engednek a tengerbe a japán földrengésben megsérült fukusimai atomerőműnél a munkások - jelentette a BBC. Várhatóan körülbelül 11 500 tonna szennyezett vizet engednek az óceánba, hogy az így felszabaduló tartályokban tárolni tudják a kettes reaktorból származó, erősebben szennyezett vizet.

A kormány szóvivője szerint nem volt más megoldás. A tengerbe engedett víz a megengedett határértéknél százszor radioaktívabb, de a japán atomhivatal BBC-nek nyilatkozó illetékese szerint az emberi egészségre nem veszélyes, így a nagyobb katasztrófa megelőzése érdekében hozták meg a döntést.

A kármentők továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy megállítsák a szivárgást a sérült kettes reaktornál - ígérte a kormány szóvivője. A húsz centiméteres repedést szombaton fedezték fel, de eddig különféle módszerekkel hiába próbálták elállítani a szivárgást (erről bővebben ebben a korábbi cikkünkben olvashat). A cég most megpróbálja újra speciális műanyaggal elzárni a radioaktív víz útját. Ideiglenes megoldásként védőgátat akarnak építeni a sérült kettes reaktor köré, hogy így akadályozzák meg a szennyezett víz szivárgását.

A japán kormány közben Oroszországtól is segítséget kért, hétfőn kölcsönkérték a "Suzuran" nevet viselő speciális hajót, amelyet a radioaktív folyadékok kezelésére fejlesztettek ki. A hajót az orosz atomtengeralattjárók leszerelésénél alkalmazzák, az esetleges nukleáris szennyezések felszámolására.