Sugárszennyezettséget vizsgálnak az iskolákban Fukusima környékén

Vágólapra másolva!
A szakemberek megkezdték a fukusimai atomerőmű környékén az iskolai játszótereken a sugárszennyezettség mérését. Közben továbbra is szivárog a víz az óceánba az atomerőműből, melynek radioaktivitása a határérték 7,5 milliószorosa.
Vágólapra másolva!

Több mint 1400 iskolát vizsgálnak át a fukusimai régióban a következő két napban, miközben a megsérült atomerőműből továbbra is szivárog a sugárszennyezett víz - írj a BBC. A brit közszolgálati médium írása szerint a mérések során az iskolai játszótereket is megvizsgálják majd.

A hivatalos közlés szerint erre a szülők megnyugtatása érdekében van szükség, mondván a gyerekek nincsenek veszélyben, ha folyamatosan kívül maradnak az atomerőmű 30 kilométeres körzetén.

Kedden az erőművet üzemeltető vállalat közölte, hogy a szökőárban megsérült japán Fukusima-1 atomerőmű második reaktorából a Csendes-óceánba szivárgó víz jód-131-es izotóp tartalma az országban megszabott határérték 7,5 milliószorosa.

Ezeket a méréseket a szivárgáshoz közelebbi helyen végezték, az erőműtől több száz méterrel távolabb vett mintákban a határérték ezerszeresét találták. Az erőmű körzetében 20 kilométeres sugarú körben betiltották a halászatot. Szakértők szerint a sugárzás gyorsan szétoszlik az óceánban, de nem tudni, hogy a nagy mennyiségű sugárszennyezésnek milyen hatása lesz.

Jelenleg is szivárog a víz az óceánba az atomerőmű kábelcsatornáján keresztül, a feltételezések szerint a kábelcsatorna falán keletkezett résen, vagy az alatta lévő kőfalazat résein át. Az erőmű dolgozói megkezdték lyukak fúrását a falazatba, hogy tömítőanyagok beöntésével elzárják a kövek közötti réseket (a korábbi, sikertelen próbálkozásokról itt olvashat).