Lerohanták az elnöki palotát Elefántcsontparton

Vágólapra másolva!
Megrohamozták szerda délelőtt Abidjanban az elnöki palotát Alassan Outtara, novemberben megválasztott elnök fegyveresei. A katonák a választáson leváltott, de hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbót akarják elfogni, aki a palota alagsorában lévő bunkerben húzta meg magát.
Vágólapra másolva!

Szerda délelőtt megtámadták Laurent Gbagbo leváltott elefántcsontparti elnök rezidenciáját a riválisához, Alassane Outtarához hű fegyveresek. A katonák őrizetbe akarják venni az elnöki palota alagsorában kialakított bunkerben rejtőzködő Gbagbót. Gbagbónak - noha tanácsadóinak és fegyvereseinek zöme már elpártolt tőle - még mindig van fegyveres védelme, a brit Guardian szerint velük folytatnak tűzharcot Outtara emberei.

A palota környékén lakók arról számoltak be, hogy automata fegyverek hangját és robbanásokat lehetett hallani, miután Outtara fegyvereseit látták az épület felé hajtani pickupokkal és terepjárókkal. Gbagbo európai képviselője, Toussaint Alain szerint fennáll a veszélye, hogy a felfordulásban Gbagbo is életét veszti, amiért szerinte Franciaország lesz a felelős, amely állítása szerint harci helikopterekkel és a közelben álló francia nagykövetség tetejéről is lövi a rezidenciát. Ezt a francia hadsereg tagadta.

A tavaly novemberi elnökválasztáson leváltott, de hatalmához ragaszkodó Gbagbo ellen a múlt hét elején indított katonai offenzívát a választás győztesének nemzetközileg elismert Outtara. Csapatai csütörtökre érték el az ország legfontosabb városát, Abidjant, ahol azóta is heves harcok dúlnak a két riválishoz hű fegyveresek között.

Gbagbótól az előző napokban már számos híve és katonáinak nagy része elpártolt, de a bunkerébe visszahúzódó elnök - bár voltak ilyen értelmű hírek - nem volt hajlandó tárgyalni lemondásáról, csak a tűzszünetről.