Kifogyhatnak pénzükből a líbiai lázadók

Vágólapra másolva!
Hamarosan kifogynak pénzügyi tartalékaikból a líbiai ellenállók. A lázadókat segítő egyik bank vezetője arról számolt be, hogy két hét múlva üresen állnak majd a pénzintézet széfjei, mert a hazai és a külföldről érkező pénzek erősen megcsappantak.
Vágólapra másolva!

Heteken belül kifogyhatnak a Líbia keleti részén állomásozó lázadók pénzügyi tartalékaikból - adta hírül a brit Financial Times gazdasági napilap. "Rövid határidőn belül elfogynak a helyi és a külföldről érkező pénzeink" - mondta Ahmed el-Sharif, az ellenállókat támogató egyik bank elnöke. A pénzzel nagyon takarékoskodnak Bengáziban, a városban sok üzlet és vállalkozás zárt be az elmúlt két hónap alatt. "A bankok két héten belül üresek lesznek" - mondta Sharif.

Az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok több milliárd líbiai dollárt zárolt, februárban 30 milliárdot, márciusban pedig további 19-et. Az ellenzék februárban és márciusban a magánszektorra jellemző fizetéseket fizetett az ellenőrzésük alatt tartott területeken élőknek, áprilisban azonban már nehézkessé válhat a pénzek kifizetése, hacsak meg nem szerzik a líbiai zárolt vagyonokhoz való hozzáférést. "Ha a Nyugat meg akarja védeni a líbiai embereket, akkor minden területen gondoskodniuk kéne róluk: a gazdaság, a politika és a katonaság területén is" - mondta a bank elnöke.

Szerdán fegyveres felkelők támadták meg Törökország konzulátusát a líbiai Bengáziban - közölte az NTV török tévéállomás. A beszámoló szerint négyszáz, fegyverekkel és késekkel felszerelkezett ember kísérelte meg a behatolást a képviseletre tiltakozásul azért, mert Recep Tayyip Erdogan török kormányfő bejelentette, Ankara nem kíván fegyvert szállítani a líbiai felkelőknek.A tiltakozók törökellenes jelszavakat skandáltak, egyben azzal fenyegetőztek, hogy leszakítják a képviseleten lobogó török zászlót, ha azt nem eresztik le. A tiltakozók ellen helyi biztonsági erőket vezényeltek a helyszínre.

A francia külügyminiszter szerint egyre bonyolultabbak a líbiai hadműveletek, ugyanis kadhafi erői élő pajzsként használnak civileket. Alain Juppé France Info hírrádióban bejelentette: néhány óra múlva megvitatja a kérdést a NATO főtitkárával.

A líbiai eseményekről szóló híreinket itt olvashatja.