Gazdasági bűncselekményekre hivatkozva nyomoznak a legismertebb kínai művész ellen

Vágólapra másolva!
Egymondatos hírt tett közzé rövid időre a Xinhua kínai állami hírügynökség arról, hogy gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt nyomoznak Aj Vejvej kínai művész ellen. A férfit vasárnap vették őrizetbe, azóta ez az első hír róla, de letartóztatásáról és hollétéről semmit sem közöltek.
Vágólapra másolva!

Gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt folyik eljárás Aj Vejvej kínai művész ellen, jelentette be szerdán a Xinhua (Hszinhua) állami hírügynökség. A brit Guardian által idézett egymondatos jelentés - amelyet a lap szerint hamar töröltek a hírügynökség honlapjáról - semmit sem írt a művész letartóztatásáról, és arról sem, hogy mi lett barátjával Ven Taóval (Wen Tao), akit feltehetően ugyanaznap tartóztattak le.

A világhírű kínai művészt - aki részt vett a pekingi olimpia híres madárfészek stadionjának kitalálásában is -, vasárnap hurcolták el a pekingi repülőtérről a rendőrök. A hatóságok azóta nem közöltek semmit hollétéről és arról, hogy miért tartóztatták le. Az élesen rendszerkritikus, de nemzetközileg nagyra tartott Aj Vejvej letartóztatása nemzetközi felháborodást keltett: az USA, az EU, a britek, a franciák kritizálták a kínai hatóságok ellenzékiekkel szembeni fellépését. Guido Westerwelle német külügyminiszter még a kínai nagykövetet is behívatta miatta.

Előző héten háromszor is felkeresték a rendőrök a művész pekingi stúdióját, felesége, Lu Qing szerint ezt már előjelnek vette férje. "Mondta is nekem, hogy valami történni fog" - idézte az AP amerikai hírügynökség. A nő aggódik férjéért, aki egészségi állapota miatt gyógyszeres kezelésre szorul.

A művész anyja szerint a hatóságokat a művésznek az az internetes akciója dühíthette fel, amelynek keretében ötezer gyerek nevét olvasták fel, akik a 2008-as szecsuáni földrengésben haltak meg. A kisiskolás áldozatokért sokan a korrupt helyi hatóságokat teszik felelőssé, amelyek hagyták, hogy nem megfelelő iskolák épüljenek, amelyek nem bírtak ellenállni a földrengés erejének, és maguk alá temették a gyerekeket.

Aj Vejvej soha nem csinált titkot abból, hogy elégedetlen a kínai politikai berendezkedéssel, de még soha nem tűnt el hír nélkül napokra a rendőrségi fogdákban, pedig nem egy alakalommal tett keresztbe a hatóságoknak (a művészről bővebben itt olvashat).