Visszakapta ikreit a csecsemőcsempészéssel gyanúsított francia házaspár

Vágólapra másolva!
Magukhoz vehetik gyermekeiket azok a francia állampolgárok, akiket három hete tartóztattak fel embercsempészés gyanújával az ukrán-magyar határon. A kicsiket béranya hozta világra Kárpátalján. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, háromtól hét évig terjedő szabadságvesztést kapthatnak.
Vágólapra másolva!

Az ukrán hatóságok megengedték a két francia állampolgárnak, hogy ők nevelhessék béranyától származó gyerekeiket - közölték kárpátaljai hírportálok. A szülőket még három hete tartóztattak fel embercsempészés gyanújával a határőrök az ukrán-magyar határon. A két hónapos leánycsecsemőket béranya hozta világra Kijevben, a kicsik jelenleg genetikai szüleikkel Ungváron tartózkodnak, egy bérelt lakásban.

A március közepén történt határellenőrzéskor a vámosoknak gyanús lett a két francia állampolgár ideges viselkedése, ezért elrendelték a jármű tüzetes átvizsgálását. A vámvizsgálat során a busz egyik ágya alá rejtett kartondobozokban két, élettelennek tűnő csecsemőt találtak. A szülők lakókocsijuk ágyneműtartójában akarták kicsempészni a kicsiket Ukrajnából. A kiérkező mentősök megállapították, hogy az újszülöttek életben vannak, de valamilyen szerrel elkábították őket.

Az ukrán hatóságok most úgy döntöttek, a szülők visszakaphatják az ikereket. A gyerekek apja a sajtónak azt mondta, elkeseredésükben szánták rá magukat, hogy kicsempésszék az ikreket Ukrajnából, mert a kijevi francia nagykövetség nem adta ki a franciaországi beléptetésükhöz szükséges úti okmányokat. Hozzátette, ha Franciaország nem lesz hajlandó befogadni a gyermekeket, akkor a feleségével együtt olyan ország állampolgárságáért fog folyamodni, amely elismeri a béranyaság intézményét.

Az embercsempészéssel gyanúsított két francia állampolgár négyezer euró óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. Az őket képviselő ukrán ügyvéd a sajtónak azt mondta, ha a bíróság bűnösnek találja őket, háromtól hét évig terjedhető szabadságvesztést kaphatnak. A házaspár nagy visszhangot keltett gyermekcsempészési esete nyomán az ukrán parlament képviselői olyan törvénymódosítást indítványoztak, amely - elfogadása esetén - megtiltaná a külföldieknek béranya-szolgáltatás igénybevételét Ukrajnában.