Szállodai lövöldözéssel folytatódott az elefántcsontparti belharc

Vágólapra másolva!
Folytatódott az elefántcsontparti belháború a legutóbbi választáson nyertes Alessane Outtara és a vesztes Laurent Gbagbo katonái között. Az utóbbihoz hű fegyveresek tűz alá vették azt a szállodát, amelyben a nemzetközileg elismert elnök lakik.
Vágólapra másolva!

A hatalmához ragaszkodó elefántcsontparti exelnök, Laurent Gbagbo katonái fegyverrel támadtak arra a hotelre, amelyet a nemzetközileg elismert, újonnan megválasztott elnök Alessane Outtara használ - írta a BBC.

Az elefántcsontparti fővárosban, Abidjanban magyar idő szerint szombat délután hat órakor fegyveresek tüzet nyitottak az Outtara használatában lévő hotelre. Az elnököt védők egyike az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy "az FDS (Gbagbo katonáinak szervezete - a szerk.) megtámadt minket, megpróbáljuk visszaszorítani őket". A hotelben megszállók egyike azt mondta, a közelből nyitottak tüzet az épületre, szerinte kalasnyikovokból.

A BBC szerint Elefántcsontpart egy részéből már kisöpörték az exelnök híveit, de a főváros egy részét még ők uralják. Néhány napja még úgy tűnt, hogy Gbagbo elveszítette a harcokat.

Kedden az exelnök erői fegyverszünetet kértek, miután Outtara katonái körbevették az elnöki palotába berendezkedő Gbagbót és katonáit, majd szerdán lerohanták az épületet, a leváltott politikust az alagsori bunkerbe száműzve.