Lelőttek két amerikai gyártmányú helikoptert Kadhafi csapatai

Vágólapra másolva!
Két lázadó harci helikoptert lőttek le a kormányerők Kelet-Líbiában - állította Moammer Kadhafi külügyminiszter-helyettese. Az amerikai gyártmányú Chinook helikopterek bevetésével Kadhafi kormánya szerint a felkelők megsértették az ENSZ által elrendelt légtérzárat. Vasárnap elkeseredett harc kezdődött a lázadók által védett Adzsdábija városáért, miközben afrikai országok elnökei békítő delegációt indítottak Tripoliba.
Vágólapra másolva!

Lelőttek két amerikai gyártmányú harci helikoptert Líbia felett - írja a líbiai kormányra hivatkozva a Washington Post. Kaled Káim külügyminiszter-helyettes szerint a Chinook típusú amerikai helikoptereket a lázadók vetették be az ország keleti részében, és a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű csapatok lőtték le őket. A politikus közleményében keményen bírálta a nemzetközi közösséget, amely ugyan légtérzárat rendelt el Líbia fölött, de hagyta, hogy a lázadók mégis légierőt vessenek be.

A két helikopter lelövéséről szóló hírt a Washington Post nem tudta megerősíteni, de hozzátette, hogy a környéken lévő tudósítók is láttak a felkelők oldalán harcoló helikoptereket a kelet-líbiai olajipari központ, Brega mellett. Itt, Brega és Miszuráta között húzódik jelenleg a lázadók és a kormányerők közötti frontvonal. A Líbiában található helikopterek többsége orosz gyártmányú, de egy 2008-as nyilvántartás szerint az országnak 20 darab kétrotoros amerikai Chinook helikoptere is volt - írja a lap.

Ha a felkelők valóban légi csapásokra használták a helikoptereket, úgy a líbiai kormányerők jogosan kérik azt számon a szövetségesektől, hiszen az ENSZ-határozat alapján létrehozott repüléstilalmi zóna a konfliktus összes résztvevőjére, a kormányerőkre és a felkelőkre is vonatkozik. A NATO korábban azt ígérte, hogy a légtérzár mindkét félre érvényes lesz, és szombaton földre is kényszerített egy lázadó MiG-23-as vadászgépet. A szövetséges vadászgépek ugyanakkor továbbra is légi csapásokat mérnek Kadhafi erőire, ezzel nagyban segítve a felkelők harcát: egy szombati közlemény szerint 17 tankot lőttek ki és további kilencet is megrongáltak.

Durvuló harcok Azdsdábijában

Szombaton a lázadók megpróbálták megtámadni Bregát, de a kormányerők visszaverték őket, ezért kénytelenek voltak Adzsdábíjáig hátrálni. Szombat este a harcok már Adzsdábíja utcáin folytak, amelyet immár Kadhafi erői ostromolnak. Ha a kormányerők el tudnák foglalni ezt a várost, az fontos kiindulópontja lehetne a lázadók központja, Bengázi ellen indított támadásokhoz.

A BBC szerint vasárnap is kemény harcok folytak a városban, ahol heves lövöldözést és robbanásokat lehetett hallani. A várost nyugat felől erős ágyútűz alá vették, és Reutersnek egy felkelő azt mondta, hogy a kormányerők betörtek, immár az utcákon harcolnak a felkelőkkel. "Kadhafi katonái benn vannak Adzsdábijában, homokszínű terepjárókkal jöttek, az orvlövészeik pedig civil ruhákban várják a várost" - mondta egy másik. A BBC tudósítója szerint a kormányerők nem áttörték a felkelők védelmét, hanem taktikusan megkerülték, és a sivatag felől törtek be a városba.

Afrikai elnökök indultak Tripoliba

Közben vasárnap Líbiába indult az Afrikai Unió magas rangú delegációja, hogy Tripoliban Kadhafival, majd Bengáziban a felkelőkkel tárgyaljon. A Jacob Zuma dél-afrikai elnök által vezetett delegáció a harcok azonnali befejezését, a humanitárius segélyek beengedését és a párbeszéd megkezdését szeretné elérni.

A delegációban Zuma mellett Mauritánia, Mali és Kongó elnöke is Líbiába utazik, továbbá velük tart Uganda külügyminiszterei. Az állami vezetők ugyanakkor mind külön repülőgépen utaznak, és csak Tripoliban találkoznak egymással is.

Forrás: Google Earth
Adzsdábiján át visz az út Bengáziba