Lesöpörte a bíró Tóásó ügyvédjének panaszait

TÓÁSÓ Előd magyar állampolgár (k) első bírósági meghallgatására érkezik a bolíviai Cochabambában, Bolívia
Vágólapra másolva!
Az újságírók és a nemzetközi megfigyelők kizárásával, tiltakozásokkal és bekiabálásokkal indult Tóásó Előd bolíviai pere, amely hétfőn kezdődött Cochabamba városában. A bíróság lesöpörte Tóásó ügyvédjének kifogásait és panaszait, majd több, a meghallgatásról betegsége miatt távol maradó vádlott ellen elfogatóparancsot adott ki. A 23 vádlott ügyvédjei panaszt tettek a bíró ellen, a tárgyalást pedig a vádlottak énekléssel is megszakították.
Vágólapra másolva!

Tiltakozásokkal indult a Bolíviában terrorizmus vádjával fogva tartott Tóásó Előd perének előzetes meghallgatása a cochabambai bíróságon, hétfő délután - derül ki a helyi napilapok beszámolóiból. A perről a hatóságok kizárták a Brazíliából érkező külföldi megfigyelőket, és az újságírókat is csak rövid időre engedték be az ülésterembe. A tárgyalás után a beidézett 23 vádlott ügyvédei visszaélésekről beszéltek, és közölték: panaszt tesznek az ügyben eljáró bíró ellen.

Az egyórás késéssel, helyi idő szerint reggel 10 órakor, magyar idő szerint délután 4-kor kezdődő meghallgatáson a La Razón napilap szerint a vádlottakkal, ügyvédekkel és az őrökkel együtt mintegy 120 ember gyűlt össze. A Los Tiempos napilap szerint a meghallgatást a rendőrség rendkívüli biztonsági intézkedésekkel, nagy létszámban biztosította, a tárgyalás előtt az épületet tűzszerészek vizsgálták át. A vádlottak érkezésekor a rendőrök leállították a forgalmat: Tóásó Elődöt és a bolíviai vádlottakat golyóálló mellénybe öltöztetve, rendőrségi buszban, rengeteg rendőr kíséretében szállították az épülethez.

A bíró az ülés kezdetén megállapította, hogy négy beidézett vádlott nem jelent meg, ezért ellenük elfogatási parancsot adott ki. A döntés nagy felháborodást keltett, mert a hiányzó vádlottak korábban jelezték, hogy rossz egészségi állapotuk miatt nem tudnak eljönni a mintegy 400 kilométerre lévő Santa Cruzból.

Az egyik távol maradt vádlott, a kerekesszékbe kényszerült egykori tábornok, Gary Prado Salmón ügyvédje orvosi dokumentumokkal igazolta, hogy rokkant védence egészségi okokból nem szállhat repülőre, és nem mehet a 2000 méteres tengerszint feletti magasságnál magasabban fekvő városba sem. A bíró azonban nem vette figyelembe ezt, majd a reklamáló ügyvédet "rossz magaviselete miatt" rendőrökkel távolíttatta el a teremből. A La Razón szerint hozzátette: ha a védence nem jelent meg, az ügyvédnek sincs semmi keresnivalója a tárgyaláson.

A védőügyvédek közösen tiltakoztak az eljárás ellen, és az ellen is, hogy a biztonsági őrök nem engedték be az ülésterembe a sajtó képviselőit. Az újságírók csak délután, a meghallgatás második felében nézhettek be a tárgyalóterembe, akkor is csak négyesével, csoportonként 15-15 percre engedték be őket, a sajtó így az eseményekről csak a meghallgatás után, a védőügyvédek nyilatkozataiból értesülhetett - írja a Los Tiempos.

A védőügyvédek ezért közölték, hogy jogi lépéseket tesznek a védelmet és a sajtót akadályozó bíró ellen. "Sarmiento bíró jóváhagyta azokat a visszaéléseket, amelyeket a vádlottak ellen elkövettek. Az egész tárgyalás törvénytelen, és sérti a vádlottak jogait, azt bizonyítja, hogy a bíróság elfogult" - mondták, hozzátéve, hogy kötelesség megszegése miatt tesznek panaszt a bíró ellen.

Mi történik most?
A Cochabamba városi bíróságon folyó jelenlegi "előzetes meghallgatás" a per átmeneti szakasza, a nyomozás lezárása és a tényleges bírósági eljárás megkezdése közötti közbülső szakasz. Ezen a nyilvános és szóbeli meghallgatáson részt vesznek az ügyészség képviselői és a vádlottak védőikkel együtt. A felek meghallgatása után döntenek arról, hogy tárgyalási szakaszba kerülhet-e az ügy.


Kiabálás és panaszok

Az ülésen a La Razón szerint Marcelo Sosa ügyész ismertette a vádakat, és azt mondta, hogy elegendő bizonyíték áll a rendelkezésükre, ezért megkezdődhet a tárgyalás. A lap szerint az ülésen a hallgatóság rendszeresen bekiabált és panaszokat tett, majd az eljárás elleni tiltakozásul a vádlottak elkezdték énekelni a bolíviai himnuszt.

A meghallgatáson a védőügyvédek tagadták a Sosa által előadott vádakat, és panaszokat, illetve kifogásokat is beterjesztettek. Az El Deber napilap szerint Tóásó Előd és Mario Tadic ügyvédje, Gerardo Gianni Prado panaszt tett, amelyben hibásnak, szabálytalannak nevezte az eljárást. Az ügyvéd kétségbe vonta az eljáró bíróság illetékességét, mivel az ügy területileg nem Cochabamba, hanem Santa Cruz bíróságához tartozna. Az ügyvéd a védenceik alkotmányos jogainak megsértése miatt is panaszt tett, mert 2009-ben a Rózsa-Flores Eduardo csoportja elleni kommandós akciót bírósági végzés és ügyészségi ellenőrzés nélkül hajtották végre. Az ügyvéd panaszait ugyanakkor a bíróság elutasította - írja az El Deber.

A La Razón szerint a város egyik terén a meghallgatással egyidőben a vádlottak családtagjai és támogatói tüntetést szerveztek. A tüntetők szerint a kormány visszaél a hatalmával, és jogsértően politikai nyomást gyakorol a bírósági eljárásra.

Forrás: MTI/EPA/Martin Alipaz
Mario Tadic, Tóásó vádlottársa

Kizárták a megfigyelőket

A cochabambai tárgyalásra nemzetközi megfigyelőként delegációt küldött a brazil ügyvédi kamara, a megfigyelőket azonban nem engedték be a tárgyalóterembe - írják a helyi lapok. A bíróságon egy bevándorlási tisztviselő valamilyen speciális vízumot kért számon a braziloktól, majd elzavarta őket.

A brazil delegáció vezetője azt mondta, hogy meglepte a bánásmód, hiszen brazil állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Bolíviába. A jogászok önkényesnek nevezték kizárásukat, hiszen az ülés nyilvános volt, és oda elvileg minden érdeklődőt be kellett volna engedni. A delegáció a La Razón szerint mégis kénytelen felhagyni megfigyelői missziójával, és hazatér Brazíliába, hogy jelentést tegyen az ottani igazságügyi minisztériumnak.

Tóásó Előd az egyetlen magyar túlélője annak a kommandós támadásnak, amellyel 2009. április 16-án felszámolták a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo által vezetett csoportot. A támadásban Rózsa-Floresen kívül a kommandósok agyonlőtték az ír Martin Dwyert és a román állampolgárságú Magyarosi Árpádot, Tóásót és a horvát Mario Tadicot pedig foglyul ejtették.

A hatóságok terrorizmussal és fegyveres felkeléssel vádolják a csoport, többek között azt állítják, hogy merényletet akartak végrehajtani Evo Morales elnök ellen, és fegyveres csapatokat akartak kiképezni Santa Cruz tartományban. Az ügy rengeteg ellentmondást és feloldatlan részletet tartalmaz, és mélyen átszövi a bolíviai politika. Mivel a per fő vádlottjai Evo Morales ellenzékének politikai vezetői, az ellenzék szerint az csak az ellenlábasok eltávolítására irányul. Ha azonban sikerülne bizonyítani, hogy az egész összeesküvést a kormány találta ki a saját politikai céljaira, azzal Morales elnököt lehetne megbuktatni. Az ügy hátteréről és feloldatlan kérdéseiről itt olvashat részletesen.

Tóásó magánzárkában van
A magyar Külügyminisztérium információi szerint Tóásó Elődöt vasárnap este szállították repülővel La Pazból Cochabambába. A magyar férfi jól van, egyszemélyes magánzárkát kapott - mondta az [origo]-nak Pataki Eszter szóvivő (Tóásó érkezéséről és a per előzményeiről itt olvashat bővebben). Az El Deber napilap szerint a La Paz-i San Pedro börtönből hozott rabokat a cochabambai rendőrség parancsnoki épülete mögötti zárkákban tartják fogva. A rabok közül 13 személynek megtiltották, hogy újságírókkal szóba álljon..