Csernobili szintre emelték a japán reaktorbaleset minősítését

Japán, földrengés, cunami, szökőár, cunamiriadó, Fukusima, fukushima, sérült atomerőmű reaktor, Tepco
Vágólapra másolva!
A legmagasabb, hetes fokozatúra emelték a fukusimai atomerőműben történt katasztrófa minősítését Japánban. A szivárgás most tizedannyi, mint amennyi 1986-ban Csernobilban volt.
Vágólapra másolva!

A nukleáris eseményeket rangsoroló (INES) skálán az eddigi ötösről a legmagasabb, hetes fokozatúra emelték a fukusimai atomerőműben bekövetkezett katasztrófa minősítését - erősítette meg kedden a japán atomipar-biztonsági hivatal a sajtóban megjelent értesüléseket.

A BBC szerint a sugárzás szintje tizedannyi, mint amennyi Csernobilnál volt 1986-ban. Egy balesetet akkor sorolnak a 7-es fokozatba a nemzetközi skálán, ha a sugárzó anyag "jelentős mennyiségben" jutott a szabadba, és a szivárgás "igen nagy mértékben hat az emberi egészségre és a környezetre". A hetes szint azt jelenti, hogy "súlyos baleset" történt, "szélesebb következményekkel".

A Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség illetékese közölte, hogy azért módosítottak a besoroláson, mert a radioaktív sugárzás szétterjedt a levegőben, a növényekben, a csapvízben és az óceánban is. Az atomerőmú üzemeltetője, a Tepco közölte azt is, hogy a sugárzás nem szűnt meg teljesen, és akár meg is haladhatja majd a Csernobilban mért szintet - írja a BBC.

A japán atombiztonsági hatóság szerint azonban a két eset nagyon különbözik. A fukusimai erőműből kiszabadult radioaktív anyag mennyisége egyrészt csak tíz százaléka a csernobilinak, ahol a fukusimai erőműtől eltérően reaktorrobbanás is történt. Kan Naoto miniszterelnök hétfő esti sajtóértekezletén kijelentette, hogy jelenleg "lépésről lépésre stabilizálódik" a helyzet a fukusimai atomerőműben, és egyre kevesebb radioaktív anyag kerül a környezetbe a balesetben megrongálódott reaktorokból.

Edano Jukio kormányszóvivő cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint egyes élelmiszerek fogyasztása nem biztonságos. Ennek alátámasztására Tokióban részt vett egy kiállításon, ahol a Fukusima prefektúra területén fekvő Ivakiból származó mezőgazdasági termékeket mutatták be. A politikus epret és paradicsomot fogyasztott, és azt mondta, hogy a piacon árusított élelmiszerek mind biztonságosak.

Hétfőn újabb földrengés rázta meg Japánt Fukusimánál. A 7,1-es erősségű rengés miatt a sérült reaktorokban dolgozó munkásokat evakuálták, a környéken pedig kiterjesztették a kitelepítési zónát. Először cunamiriadót is elrendeltek, de ezt később lefújták.