Kórházban van a volt egyiptomi elnök

Vágólapra másolva!
Szívrohammal vitték egy Sarm El-Sejk-i kórházba Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt - közölte az állami televízió. Azt nem mondták meg, hogy mennyire súlyos az állapota.
Vágólapra másolva!

Hoszni Mubarak harminc év után távozott a hatalomból február 11-én, a szűnni nem akaró tüntetések hatására. Ezután Sarm El-Sejkbe vonult vissza, ahol házi őrizetben van, vagyonát lefoglalták. Az állami televízió esti híradásában azt közölte, hogy kihallgatás közben kapott szívrohamot a májusban 83. életévét betöltő politikus, ezért vitték be a sínai-félszigeti üdülőhely nemzetközi kórházába. A televízió sem Hoszni Mubarak állapotáról, sem a kihallgatásról nem közölt részleteket, annyit lehet tudni, hogy az intenzív osztályon kezelik. A BBC brit közszolgálati médium értesülése szerint korábban a Sarm El-Sejk-i kórház vezetője azt mondta, hogy az exelnök állapota stabil.

Az al-Ahrám nevű egyiptomi lap keddi információi szerint Mubarakot felszólították, hogy jelenjen meg egy kairói bíróság előtt, mert el akarják számoltatni a tüntetések során lelőtt emberek haláláért és közjavak eltékozlásáért. Mubarak mindkét fia ellen is nyomozás folyik, hűtlen kezeléssel vádolják őket. Alaa és Gamál Mubarakot kihallgatták az ügyészek.

Mubarakot két nappal az után vitték kórházba, hogy az egyiptomi igazságszolgáltatás bejelentette, a volt elnököt és két fiát berendelték a bíróságra. A belügyminiszter szerint akár le is tartóztathatják őket, ha a felszólításnak nem tesznek eleget, bár a bírói meghallgatás nem jelenti automatikusan azt, hogy pert indítanak Hoszni Mubarak ellen. Mubarak az ellene felhozott vádakat - visszavonulása óta az első interjúban, vasárnap - tagadta. A volt elnök több egészségügyi problémával küszködik, egy évvel ezelőtt epeműtétet hajtottak végre rajta.