Két férfi gyanúsítottja lehet a minszki robbantásnak

Vágólapra másolva!
Tizenkettőre nőtt a hétfői miniszki metrórobbantás halálos áldozatainak száma, magyar állampolgár nincs közöttük. A fehérorosz ügyészség szerint távirányítású pokolgéppel elkövetett terrortámadás történt, a titkosszolgálat állítólag az elkövetőt is ismeri. Alexander Lukasenko elnök pedig azt mondta, nem zárható ki, hogy külföldi elkövetők állnak a háttérben. A metró biztonsági kamerái által rögzített felvételek alapján a fehérorosz hatóságok két férfit gyanúsítottról beszélnek.
Vágólapra másolva!

A fehérorosz ügyészség kedden terrorcselekménynek minősítette a hétfői minszki metrórobbantást, és bűnvádi eljárást indított az ügyben. A hatóságok szerint közben 12-re nőtt a robbantás halálos áldozatainak száma. A védelmi minisztérium kedd délelőtti közleménye azt írja, 204 embert szállítottak kórházba, közülük 26 állapota súlyos.

A metró biztonsági kamerái által rögzített felvételek alapján a fehérorosz hatóságok két férfit emlegetnek a merénylet lehetséges elkövetőiként - írja a brit BBC közszolgálati médium. Az eddigi nyomozás során fény derült arra, hogy a detonáció 5 kilogramm trotil robbanóerejének felelt meg. Nagy valószínűséggel egy távirányítású pokolgép robbant fel a metróállomáson - mondta kedden Anatolij Kuljasov fehérorosz belügyminiszter. A pokolgépben betonvasdarabkák és másfél centiméter átmérőjű fémgolyók voltak. A robbanószerkezetet a metrócsarnok egyik padja alatt helyezte el a tettes.

A hétfő délutáni csúcsidőben történt a robbantás a fehérorosz főváros egyik metrómegállójában, közel Alekszandr Lukasenko elnöki rezidenciájához. Kontra Ferenc, Magyarország minszki nagykövete kedd reggel közölte, hogy sem magyar, sem külföldi érintettje nincs a pokolgépes merényletnek.

A magyar külképviselet vezetője szerint a pokolgépben elhelyezett betonvasdarabkák és fémgolyók egyértelműen arra utalnak, hogy a tettesek emberéletek kioltására törekedtek. Egyelőre senki sem vállalta magára a merénylet végrehajtását. A helyi biztonsági szervek nem tartják kizártnak, hogy külföldről szervezték meg a merényletet - mutatott rá a magyar diplomata. Ezt támasztja alá Lukasenko elnök nyilatkozata is, aki nem zárta ki, hogy külföldről érkező erők állnak a robbantás mögött. Az elnök a metróállomáson tartózkodó biztonsági erőknek azt mondta: "Emberek, nagyon komoly kihívással nézünk szembe. Kik az elkövetők? Arra kérlek titeket, hogy gyorsan találjatok választ erre a kérdésre". Lukasenko hozzátette, "nem zárja ki, hogy ezt az ajándékot kívülről hozták nekünk" - idézi szavait a német Der Spiegel online kiadása.

Forrás: MTI/EPA
További képekért kettintson a fotóra!

A hétfői támadást nem előzte meg semmiféle figyelmeztetés. Oroszországgal ellentétben Fehéroroszországnak nincs fegyveres konfliktusa muszlim lázadó erőkkel, a német lap szerzője kizárja, hogy iszlám irányból érkezett volna a támadás. Minszkben különböző pletykák terjengenek azzal kapcsolatban, hogy ki is lehet a valódi elkövető. Bloggerek azt írják, "az igazi elkövető fotója minden fehérorosz hivatal falán ott lóg" - utalva ezzel Lukasenko elnökre.

Kedd reggel orosz biztonsági szakemberek érkeztek Minszkbe, hogy segítsék a nyomozást. A legfelsőbb szintű orosz vezetés ugyanis megígérte, hogy Moszkva minden tőle telhető segítséget megad Minszknek mind a tettesek kézre kerítésében, mint a sebesültek orvosi ellátásában.