Beismerték bűnösségüket a minszki metrórobbantás gyanúsítottai

Vágólapra másolva!
A fehérorosz elnök is megerősítette, hogy beismerték bűnösségüket a hétfői, tizenkét halálos áldozatot követelő minszki metrórobbantás gyanúsítottjai, sőt két korábbi terrorcselekmény elkövetését is bevallották.
Vágólapra másolva!

A fehérorosz belügyminiszter elmondta, hogy a három gyanúsított harminc év körüli, fehérorosz, de nem minszki. Egyiküket a metróállomásnál készült videofelvételek alapján azonosították. Lukasenko elnök hozzátette, hogy a "senkiháziak munkáskollektívában dolgoztak, esztergályosként, lakatosként". A fehérorosz elnök az őket alkalmazó vállalatok vezetőinek a szemére vetette, hogy nem vették észre idejében, hogy miben mesterkednek a dolgozóik. Alekszandr Lukasenko megerősítette, hogy a gyanúsítottak beismerték a bűnösségüket a metrórobbantásban, és két korábbi terrormerénylet elkövetését is bevallották.

A gyanúsítottak cinkosait és a merénylet megrendelőit még keresik. A fehérorosz elnök szerint minden gyanús személyt ki kell hallgatni, függetlenül a külföld "nyavalygásától és sóhajtozásától". Lukasenko sürgette a nyomozás mielőbbi lezárását, hogy minél előbb véget vessenek az országban eluralkodott pánikhangulatnak.

Hétfőn, a délutáni csúcsforgalomban robbant bomba a fehérorosz fővárosának központjában, az Oktyabrszkaja metróállomáson. A robbanószerkezetet egy pad alá rejtették. Tizenkét ember meghalt, és csaknem százötven megsebesült a merényletben.