Tízezer tunéziai utazhat szabadon a schengeni övezetben

Vágólapra másolva!
Határozott időre szóló vízumot ad ki egy héten belül az olasz kormány tízezer tunéziai menekültnek. Ez azt is jelenti, hogy az észak-afrikai állam polgárai ezentúl szabadon utazhatnak a schengeni övezetben. Olaszország annak ellenére döntött a vízum kiadása mellett, hogy az Európai Unió elutasítja az ország vízumpolitikáját.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy az Európai Unió nem ért egyet a döntéssel, Olaszország egy héten belül tízezer tunéziai menekültnek határozott időre szóló vízumot ad, amely lehetővé teszi, hogy a schengeni övezetben szabadon utazhassanak. "Egy héten belül kiosztjuk a tartózkodási engedélyeket" - mondta szerdán Alfredo Mantovano olasz belügyminiszter-helyettes, hozzátéve, hogy a kormány olyan terven is dolgozik, amely nem hagyná magukra a menekülteket, míg eldől, hol akarnak letelepedni.

A decemberben kezdődött tunéziai forradalom óta az olaszországi Lampedusa szigetének megnövekedett menekülthullámmal kell szembenéznie, ami nemcsak a helyi, hanem a római hatóságokat is aggasztja. Roberto Maroni olasz belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy fennáll a humanitárius válság veszélye, és kérte az Európai Unió segítségét a probléma megoldásában.

Az észak-afrikai bevándorlók főként kisebb halászbárkákon próbálnak Olaszországba jutni, és a parti őrség tartóztatja fel és kíséri a lampedusai kikötőkbe ezeket a lélekvesztőket.Tunézián kívül Líbiából is érkeztek menekültek az országba, egy őket szállító hajó a múlt héten süllyedt el a Földközi-tengeren. A balesetben legalább 150-en vesztették életüket.