Kizárták a sajtót a Tóásó-ügy tárgyalásáról

Vágólapra másolva!
Még a bíróság épületébe sem engedték be a sajtót a Tóásó-ügy tárgyalására, annyira félti a bizonyítékokat az ügyészség. Közben a huszonhárom vádlott ügyvédei taktikát egyeztettek.
Vágólapra másolva!

A bizonyítékok felsorakoztatásával folytatódott a Tóásó-ügy tárgyalása csütörtökön Bolíviában. A vád annyira titkosan kezeli ezeket a bizonyítékokat, hogy a bemutatásuk idején a sajtó képviselőit még a bíróság épületébe sem engedték be - mondta el telefonon az MTI-nek Lukács Csaba, aki a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként van jelen az eljáráson.

A gyanúsítottak hozzátartozói előzőleg megpróbáltak a tudósítók segítségére sietni azzal, hogy átadták a nekik járó helyeket, azaz kivonultak a teremből, ahová a bíró éppen helyhiány miatt nem engedte be a sajtót. Ez az érv így alaptalanná vált, de a bíró hajthatatlan maradt. Az egyes vádlottak ügyvédei időközben megállapodtak, hogy az egyéni próbálkozások helyett egyeztetik a taktikát.

A védők kedden éjjel betekinthettek a periratokba, amelyek szerint Tóásóék szeparatista csoportot hoztak létre a kormány és a bolíviai demokratikus rendszer megingatása, illetve polgárháború kirobbantása céljából. Tóásó Elődöt vasárnap este repülővel szállították a fővárostól négyszáz kilométerre található Cochabambába, és az éjszakát már ott töltötte - mondta az [origo]-nak Bartos Miklós, Magyarország Bolíviába akkreditált tiszteletbeli konzulja, aki vasárnap még találkozott a fogva tartott magyarral. A konzul szerint az elutazás előtt Tóásó Előd kicsit idegesnek tűnt, de alapvetően jó kedve volt. (Erről itt olvashat bővebben.)

Tóásó Előd 2009 áprilisában, a Santa Cruz-i Las Americas szállodában a bolíviai-horvát Mario Tadiccsal együtt túlélte a kommandósok támadását, amelyben agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, a román állampolgárságú Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. A kormány verziója szerint a Rózsa-Flores által vezetett csoport terrorista akciókra készült, és meg akarta ölni az elnököt, továbbá katonák kiképzésével akarta támogatni Santa Cruz tartomány autonómiatörekvéseit. Később azonban kiderült, hogy a kormány verziója több sebből vérzik, és Santa Cruz-i politikusok azzal vádolták meg Evo Morales elnököt, hogy ő tervelte ki az egész összeesküvést.