A Goldstone-jelentés megsemmisítését kéri az amerikai szenátus

Vágólapra másolva!
A két évvel ezelőtti, a Gázai-övezetben lezajlott izraeli katonai akciókról szóló jelentés visszavonását kéri az ENSZ-től Egyesült Államok szenátusa. Az úgynevezett Goldstone-jelentés 2009-ben a szervezet felkérésére készült, a jelentés az emberi jogok többszöri megsértésével vádolta meg Izraelt.
Vágólapra másolva!

Az Izraelt és a palesztin szervezeteket háborús bűntettekkel vádló Goldstone-jelentés megsemmísitését kéri az amerikai szenátus az ENSZ-től. Csütörtökön egyhangúlag elfogadott határozatában a szenátus "felszólítja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagjait, semmisítsék meg a jelentést, mivel annak szerzője visszavonta fő következtetéseit".

Richard Goldstone dél-afrikai bírónak az ENSZ felkérésére készült jelentését 2009 szeptemberében tették közzé, az anyag a 2008 végi, 2009 eleji gázai övezeti harcokról készült. A jelentés háborús bűnök és emberiesség elleni bűntettek elkövetésével vádolta meg Izraelt és a palesztin fegyvereseket. A katonai akciónak 1400 palesztin és 13 izraeli halottja volt.

Izrael követelte a jelentés visszavonását, miután a szerző egy lapban kijelentette: tévesen állította, hogy a zsidó állam szándékosan vett célba civileket a gázai offenzíva idején. Goldstone szerint "jelenleg nincs ok a jelentés bármely részének újbóli vizsgálatára". A Washington Post szerint azonban Goldstone korábban azt mondta, más következtetéseket vont volna le az izraeli katonaság szerepéről, ha tudott volna a jelentése után lezajlott vizsgálatok eredményeiről - idézi a bírót a CNN amerikai hírtelelevízió internetes oldala.