Még kilenc hónap kell Japánnak, hogy úrrá legyen a nukleáris válságon

Vágólapra másolva!
A márciusi földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű üzemeltetője, a Tepco tervei szerint három hónap múlva csökkenhet a sugárzási szint, és körülbelül kilenc hónap múlva lesznek úrrá a válságon. Közben Japánba érkezett az amerikai külügyminiszter is.
Vágólapra másolva!

Körülbelül három hónap múlva kezdhet csökkenni a radioaktív sugárzás szintje a megsérült Fukusima atomerőműnél - közölte vasárnap az erőművet üzemeltető Tepco cég. Hat hónapon belül jelentősen csökkentik a sugárzási szintet, majd később befedik a sérült reaktorokat, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon - írja a BBC brit hírszolgálat internetes oldala. Ezt a tervet azért alakították ki, hogy az erőmű térségéből elmenekülni kényszerültek fokozatosan visszatérhessenek - tette hozzá sajtóértekezletén a cég elnöke.

A legfrissebb adatok szerint a márciusi földrengés és cunami 14 ezer ember életét követelte, további 14 ezer embert pedig eltűntként tartanak számon.

Közben Japánba érkezett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki arra kérte Japánt, hogy tartsa fenn globális szerepét. Clinton bejelentette, hogy a két ország megállapodott egy állami és magántőkével megvalósuló és az újjáépítést segítő program létrehozásában, amelyet a tokiói kormány irányítana. Amerikai cégek és más intézmények is részt vennének a program kivitelezésében - tette hozzá.

Japán nélkülözhetetlen a globális problémák megoldásához, az amerikai-japán szövetség pedig továbbra is nélkülözhetetlen a világ biztonságához és fejlődéséhez - jelentette ki Clinton japán kollégájával tartott sajtótájékoztatón. Hillary Clinton fél napot töltött Japánban, ahol részt vett az uralkodó által rendezett teadélutánon és találkozik a japán miniszterelnökkel is - írja a BBC. Clinton többször is hangsúlyozta az amerikai-japán barátságot, amelyet alátámaszt, hogy az Egyesült Államok több mint húszezer embert, 160 repülőgépet és húsz hajót mozgósított a japán krízis elhárítására.

Clinton egyébként nem tartotta a protokollt a japán császárnál tartott teadélutánon. Kézfogás helyett megpuszilta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Micsiko japán császárnét Tokióban. A politikus nem tartotta a protokollt Akihito császárral sem, ugyanis nem hajolt meg előtte kézfogás közben.