Őskommunistákkal indul új útra Kuba

Vágólapra másolva!
Hiába hirdetett megújulást hétvégi kongresszusán a Kubai Kommunista Párt, végül három 80 éves ősforradalmárt választottak a legfelső párt vezetőjének. Miközben Fidel Castro végleg búcsút vett könnyező híveitől, a hiányzó új generáció fölött kesergő öccse útjára indította reformjait, hogy kínai mintára gyúrja át az ideáljait föladó kubai szocializmust.
Vágólapra másolva!

Hetvenkilenc éves átlagéletkorral újította meg legfelső vezetését a Kubai Kommunista Párt, amely 14 év után először tartott pártkongresszust a hétvégén Havannában. A kommunista szigetországot irányító elnök, Raul Castro szombaton még két és fél órás nyitóbeszédben ecsetelte, hogy a párt megfiatalítására van szükség, kedden mégis a régi harcostársaknak osztották le a legfontosabb posztokat. Miután Fidel Castro, a kubai forradalom vezetője bejelentette, hogy nem vállal többé tisztséget, a 79 éves Raul lett a párt első titkára, helyetteseinek pedig egy 80 éves és egy 78 éves veteránt tett meg. Fél évszázada még mindhárom pártvezér Fidel Castro oldalán harcolt a kubai forradalomért.

Raul Castro kinevezése nem is volt meglepetés, hiszen azóta vezeti az országot, hogy 2006-ban bátyja, Fidel komoly gyomorműtéten esett át, és teljesen eltűnt a politikából. A Kubát közel öt évtizedig irányító Fidel Castro a kongresszus első három napjának munkájában nem is vett részt, és csak a záróeseményen tűnt fel, örömkönnyeket csalva éljenző hívei szemébe. A segédek által támogatott, ingatag politikus azonban csupán azért támolygott ki a színpadra, hogy támogatásáról biztosítsa öccsét, és mosolyogva tapsoljon a terveihez. Bár korábban olyan pletykák terjedtek, hogy Fidel és Raul összekülönbözött a Kuba számára előkészített reformok gyors tempóján, Fidel kedden egy újságcikkben tette egyértelművé, hogy "támogatja öccse elképzeléseit", és mögötte áll.

A többi öreg harcos kinevezése azonban meglepte a nemzetközi kommentátorokat, a brit Independent szerint velük a kongresszuson meghirdetett a reformszellemiség szertefoszlani látszik. "Semmi nem fog történni, a nagyágyúk maradnak hatalomban, és folytatódik a szegénység és a diktatúra" - summázta véleményét egy 50 éve emigrált kubai ellenzéki a Miami New Times című floridai lapnak.

Irányított fiatalítás

Pedig Raul Castro is aggódik a kiöregedő kubai kommunisták miatt: az elnök tavaly decemberben arról beszélt, hogy "a kubai forradalom történelmi generációjának az ideje immár véges", de nem látszik a következő generáció - írja a Time magazin. "Nincsenek pótembereink, tartalék vezetőink, akik megfelelően felkészültek, elég tapasztaltak és érettek ahhoz, hogy a párt, az állam és a kormány vezetésének új és összetett feladatát magukra vállalják" - mondta az elnök szombaton. "Ma ennek a helyzetnek a következményeivel kell megbirkóznunk" - közölte.

A New York Times elemzői szerint a felismerés azt mutatja, hogy Raul Castro a mostani kongresszuson még csupán meg akarta erősíteni a hatalmát a fiatal és számára talán túl progresszív párttagokkal szemben, de várhatóan elkezdi az utód keresését. "Vagyis az esetleges reformokat és az esetleges generációváltást is az 'öregek' fogják irányítani, azt a kubai forradalom és a [kommunista] Kuba alapítóinak emlékei és céljai fogják kordában tartani" - mondta a lapnak Christopher Sabatini kubai emigráns professzor. A pártvezetés valószínűleg azért tartja magát ehhez az óvatos utódkereséshez, mert a fiatal vezetők kiválasztása- mint Raul Castro fogalmazott - korábban "nem volt mindig jó döntés".

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Fidel és Raul Castro

A hétvégén mégis megindult valami. Amikor a kongresszuson a központi pártbizottság megválasztott tagjainak nevét felolvasták, és azok egyesével felálltak, a BBC helyszíni tudósítása szerint néhány olyan öreg volt, hogy alig állt meg a lábán, de "szép számmal voltak új, fiatalabb arcok is, köztük jónéhány nő és fekete is". A belső vezetés, a 24-ről 15 tagúra csökkentett politbüró tagjai közé három új arcot választottak be: új ember a gazdasági változásokért felelős tisztviselő, valamint az új gazdasági miniszter is, valamint a belső kör egyetlen női tagja, a havannai pártszervezet főtitkára.

Hatalmas meglepetést okozott Raul Castro javaslata arról is, hogy a jövőben az ország vezetőit csak két ötéves ciklusra lehessen megválasztani. A tízéves korlát hatalmas újdonság egy olyan országban, amelyet fél évszázadon át ugyanaz az ember vezetett, de kedden újságcikkében Fidel Castro is azt írta, hogy támogatja az ötletet.

Történelmi évforduló
A Kubai Kommunista Párt hatodik kongresszusát nem véletlenül tartották az április 17-ei hétvégén, ehhez a naphoz kötődik ugyanis a kubai forradalom egyik legnagyobb győzelme. Ötven évvel korábban, 1961. április 17-én szállt partra a kubai ellenzékiek 1500 fős, a CIA által kiképzett csoportja a szigetország déli részén található Disznó-öbölben, hogy fegyverrel buktassa meg Fidel Castro rendszerét. A támadókra azonban a kommunisták 3 nap alatt vereséget mértek. AZ invázió után Che Guevara levélben köszönte meg az akciót Kennedy elnöknek: "Az invázió előtt a forradalom ingatag volt, de most már erősebb, mint valaha" - írta.


Hangzatos reformok és feladott ideál

A pártkongresszuson megválasztott, kisebb részben új vezetés hangzatos feladatokat, látványosnak tűnő reformokat tűzött maga elé, amellyel szigorú szabályok mellett teret engednek a magánszektornak Kubában. A karibi ország jelenleg a kommunizmus egyik utolsó bástyája, ahol az embereket az állam foglalkoztatja minimális, havi 20 dollárnak megfelelő fizetésért, és ingyen próbál biztosítani minden szolgáltatást, a lakást, az egészségügyet, az oktatást, és még a jegyre adott élelmiszert is. A gazdaság azonban az 1990-es évek óta vergődik, ezért most egy átfogó, mintegy 300 javaslatból álló reformmal engednék be a kapitalizmus egyes elemeit.

Raul Castro tervei között szerepel, hogy az emberek a jövőben szabadon adhassák és vehessék házaikat, megszűnjön a jegyrendszer, és eltöröljék a turisták számára fenntartott külön valutát, amellyel csak a külföldiek fizethetnek az országban. A kormány közel egymillió állami munkahelyet akar megszüntetni, és ezeknek az embereknek jól körülhatárolt szakmákban, például taxisofőrként vagy gombfelvarróként engedélyeznék a magánvállalkozások elindítását. A tervekről pontos részleteket még nem tettek közzé, de a BBC szerint néhány reformintézkedés már megindult: a gazdáknak ki nem használt állami földeket adtak, és mintegy 180 000 ember kapott engedélyt arra, hogy önmagát alkalmazza munkavállalóként.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A hatodik kubai kommunista pártkongresszus

A brit közszolgálati csatorna szerint a kubai gazdaságban bekövetkezett legnagyobb változás az, hogy feladták a teljes egyenlőségre épülő idealista társadalomért való küzdelmet. Raul Castro ugyanakkor a pártkongresszus záróbeszédében azt mondta, hogy az ő feladata továbbra is "a szocializmus védelme, megőrzése és további tökéletesítése", ami azt jelenti, hogy "sosem engedi visszatérni a kapitalizmust". Elemzők szerint ezzel a Kubai rendszer egy kínai mintájú kommunista kapitalizmus felé mozdul el - írja a Time magazin.

Látszatintézkedések és képmutatás

A pártkongresszus által hétfőn este elfogadott javaslatokról a BBC szerint nem volt komoly vita az ülésen, és azokat a következő hetekben várhatóan jóváhagyja a kubai nemzetgyűlés is. A reformok nagy száma azonban nem mindenkit nyűgöz le: Carlos Eire, a Yale Egyetem történelem- és vallástudományi professzora a brit Guardiannak írt véleménycikkében "abszurd színháznak" nevezte a hétvégén meghirdetett reformokat. A kubai emigráns, akit hazájában az állam ellenségének tartanak, azt írja, hogy Raul Castro csak látszatintézkedésekkel próbálja elfedni a kubai elnyomást, hogy fenntartsa a jelenlegi helyzetet.

A kritikus szerint a magánszektor engedélyezése nem előrelépés, hiszen az eddig is létezett, illegálisan. Az új törvények csupán azt érik el, hogy az állam keményen megadóztassa az eddig burjánzó feketepiacot, miközben az állami szférából elbocsátottaknak vajmi kevés lehetősége lesz valódi vállalkozásokat indítani, hisz Kubában nincsenek bankok, nem lehet hitelhez jutni. Emiatt a lakások, a magántulajdon kereskedelme se fog szerinte elindulni, mert a havi 20 dollárt kereső kubaiaknak nincs pénze, nincs megtakarítása, így semmire nem mennek az új "lehetőségekkel".

Fidel Castro a hétvégén jelentette be, hogy utolsó posztjáról, a pártfőtitkári tisztségről is lemondott. Ennek alkalmából az [origo] képriportban dolgozta fel a kubai forradalom vezérének pályafutását. A galériát itt nézheti végig.