Civil áldozatai is vannak az éjszakai NATO-légicsapásoknak Líbiában

Vágólapra másolva!
Csütörtök hajnalban ismét bombázták a líbiai fővárost a NATO harci repülőgépei. A hivatalos líbiai hírügynökség szerint a légicsapásokban legalább hét civil meghalt, tizennyolcan pedig megsérültek. A NATO már éjszaka felszólította a helyieket, hogy menjenek minél távolabb a Kadhafihoz hű erők állásaitól.
Vágólapra másolva!

A NATO légiereje csapásokat mért szerda éjszaka Tripoli egyik déli kerületére, és a Jana hivatalos líbiai hírügynökség szerint legkevesebb hét civil életét vesztette, 18 pedig megsebesült. Korábban az Allibíja televízió számolt be a csapásokról. A hírt megerősítették helybeliek is, mondván, hogy három robbanás dörejét hallották Hellát al-Ferján városrész felől.

A líbiai hadsereg hivatalos közlése szerint a "keresztes gyarmatosítók barbár támadásának polgári mártírjai és sebsültjei vannak". A Jana jelentése megemlítette, hogy lakóházak dőltek romba a bombázásokban. A hírügynökség emlékeztetett arra is, hogy nap közben Tripolitól délnyugatra egy másik várost is NATO-csapás ért négy lakos életét kioltva.

A NATO korábban arra kérte a líbiaiakat, hogy a lehető legtávolabb tartózkodjanak a Kadhafihoz hű erőktől, mert ezzel jelentősen segíthetik, hogy a szövetség légierejének csapásai ne járjanak polgári áldozatokkal. Charles Bouchard kanadai tábornok, a művelet parancsnoka, szerdán késő este Brüsszelben kiadott nyilatkozatában hangoztatta, hogy a pilóták mindent megtesznek azért, hogy csapásaik csak az ellenséges erőket érjék. Ehhez viszont az is kell, hogy a lakosok ne legyenek a kormánycsapatok közelében, mert ellenkező esetben ők is áldozatok lehetnek. A tábornok egyben megígérte: A NATO mindaddig nyomás alatt tartja Moammer Kadhafi líbiai vezető katonáit, míg azok folytatják honfitársaik elleni hadjáratukat.