Hivatalosan is győztesnek nyilvánították Haiti énekes elnökét

Mickey Martelly, Michel Martelly, Swet Mickey, Haiti
Vágólapra másolva!
Pontot tettek a csalásokkal és zavargásokkal tarkított, fél éve húzódó haiti elnökválasztás végére, miután szerdán hivatalosan is kihirdették a választás végeredményét. Az ország új elnöke a szegények kedvence, a népszerű énekes, Mickey Martelly, akinek már az amerikai külügyminiszter is gratulált a győzelemhez.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is a haiti elnökválasztás győztesének nyilvánították szerdán a földrengés és kolera sújtotta karibi ország legnépszerűbb énekesét, az "Édes Mickey" művésznéven ismert Michel Martellyt - írja a Washington Post. Ezzel biztossá vált, hogy a kompa (a hagyományos haiti zene) "elnökének" nevezett Martelly immár nem csak a színpadon, de a politikában is jogosan viselheti az elnöki címet. Az énekes-politikusnak szerdán Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is gratulált, aki segítséget ígért Haiti talpra állításához, és azt mondta, az USA "mögötte áll".

"Édes Mickey" az immár hivatalos eredmények szerint 67,57 százalékos támogatással győzte le riválisát, Mirlande Manigatot, egy korábbi haiti elnök feleségét. Az elsöprő többség nagy fordulatot jelent, a választás első fordulójában ugyanis Manigat még fölényesen szerezte meg a szavazatok többségét, és Martelly majdnem ki is esett a versenyből. Az énekes csak azért juthatott a második fordulóba, mert a haiti tömegek úgy érezték, csalás történt, és hatalmas utcai tüntetésekbe kezdtek kedvencük mellett. A halálos áldozatokat is követelő forrongások után nemzetközi ellenőrök jelentésére alapozva írták át az első forduló eredményét, hogy Martelly is továbbjusson, és végül elsöprő többséggel megnyerje a választást.

Az új elnöknek rengeteg kihívással kell szembenéznie a nyugati félteke legszegényebb országában, amelyet 2010 januárjában egy pusztító földrengés szinte a földdel tett egyenlővé, majd kolerajárvány és véres zavargások sújtották. Martelly az elmúlt hetekben az országot járva megbékélést hirdetett, és turnéba kezdett, amelyen azt ígérte, hogy ingyenes oktatást vezet be, újraépíti az elpusztult épületeket, és feltámasztja az ország elhanyagolt mezőgazdaságát. (Az [origo]-nak nyilatkozó haitiak korábban szintén ezeket tartották a legfontosabb lépéseknek az ország megmentése érdekében - erről itt olvashat bővebben).

Martelly, aki a nyolcvanas években éjszakai klubok sztárjaként futott be Haitin, sokáig vulgáris dalszövegeiről és botrányos előadásairól volt ismert, mert többek között rendszeresen letolta a nadrágját a színpadon. A politikai tapasztalatokkal nem rendelkező sztár azért indult az elnöki címért, mert úgy érezte, hogy zenéjével és népszerűségével egységet teremthet a megosztott országban. Martelly múltjáról és a hatalomba vezető útjáról az énekes portréjában, itt olvashat részletesen.