Radioaktív jódot találtak japán anyák tejében

Vágólapra másolva!
Kis mennyiségben, de radioaktív szennyeződést találtak négy japán nő anyatejében. A kormány ki akarja vizsgálni, milyen hatással volt a márciusi földrengést és szökőárt követő nukleáris katasztrófa az anyákra és a gyerekekre.
Vágólapra másolva!

Négy japán anya tejében találtak kis mennyiségű radioaktív jódot. Erre akkor derült fény, amikor kilenc, Tokió északi, illetve keleti részén élő édesanya tejét vizsgálták. A legnagyobb mértékű, egy kilogrammban 36,3 becquerel radioaktív jódtartalmat egy Csiba prefektúrából származó kilenc hónapos gyermek édesanyjának tejében találtak - írja a brit Telegraph online kiadása.

A tanulmány, amelyet egy japán civil csoport rendelt meg, aggodalmat keltett a szigetországban. "Azt kérjük a kormánytól, hogy minél hamarabb folytasson széleskörű vizsgálatot" - mondta Kikuko Murakami, a szervezet elnöke.

A márciusi természeti katasztrófában mintegy 13 ezren haltak meg, és 14 ezer az eltűntek száma. A japán rendőrség tájékoztatása szerint az áldozatok 93 százaléka megfulladt, míg mások tűzben haltak meg, vagy a víz sodorta romok agyonnyomták őket. A földrengést követő szökőár áldozatainak kétharmada hatvanéves vagy annál idősebb volt.

Az [origo] japán földrengésről szóló összes cikkét itt olvashatja.