Először vetettek be pilóta nélküli vadászgépet az amerikaiak Líbiában

Vágólapra másolva!
A Predatornak nevezett drónokkal csökkenteni lehet a civil sérülések kockázatát.
Vágólapra másolva!

A washingtoni védelmi minisztérium bejelentése szerint az amerikai hadsereg szombaton első ízben hajtott végre légicsapást pilóta nélküli repülőgéppel a líbiai polgárháborúban. Helyi idő szerint szombaton kora délután megtörtént az első, Predatorral végrehajtott csapásmérés - közölte a Pentagon szóvivője. Hozzátette ugyanakkor, hogy a drónok bevetéséről nem közölnek részleteket.

Forrás: AFP
Egy Predator afganisztáni bevetés előtt

A drónok nagy előnye, hogy lakott területen sokkal hatékonyabbak katonai célpontok ellen, könnyebben eltalálják az ellenséges objektumokat, így minimálisra csökken a polgári sérülések kockázata - írja a BBC.

Ezeket a gépeket az teszi különlegessé, hogy képesek alacsonyabbra ereszkedni, s így pontosabban bemérni a célpontokat. Ennek nagy jelentősége van "most, hogy (a Kadhafi ezredeshez hű erők) kezdik védőállásokba beásni magukat" - magyarázta James Cartwright amerikai tábornok, az egyesített vezérkar helyettes főnöke, hozzátéve, hogy a drónokat sikerült tökéletesen alkalmassá tenni a városi hadviselésre.

A felfegyverzett Predatorok líbiai bevetését Barack Obama elnök rendelte el, s egy pénteki közlés szerint már sor került az első bevetésükre is, de akkor csak felderítést, hírszerzést végeztek.