Bár több tízmilló kínai keresztény zavartalanul megünnepelhette a húsvétot, Peking egyik teréről buszokkal vittek el a rendőrök többtucatnyi fiatalt, mert nem hivatalos egyházhoz tartoznak.

Többtucatnyi keresztényt vett őrizetbe a kínai rendőrség, mert a húsvét megünneplésére gyülekeztek egy pekingi téren - közölték a közösség különböző tagjai hírügynökségekkel. Miközben az országban több tízmillió keresztény zavartalanul megünnepelhette a húsvétot, mások mellett a Suvang egyház tagjainak ezt nem engedték meg.

Az egyház tagjait három héttel ezelőtt kitiltották abból az étteremből, amelyet egy év éve minden vasárnap kibéreltek istentisztelet céljára, vezetőit pedig házi őrizetbe helyezték. Azóta a tagok az egyházvezetők felszólítására a Peking északnyugati részén lévő egyetemi negyedben, egy téren próbáltak meg összegyűlni, és erre tettek kísérletet húsvét asárnap is. A többtucatnyi gyülekezőt - főleg fiatal felnőtteket - egyen- és civil ruhás rendőrök felszállították autóbuszokra, és elvitték.

A mintegy ezer tagú kínai kisegyház azon egyházak közé tartozik, amelyek nem hajlandók magukat alávetni a hivatalos keresztény egyházi szervezet felügyeletének. Elemzők és egyházi aktivisták szerint Kínában körülbelül 20 millió hívő tartozik hivatalosan regisztrált egyházhoz, és több mint 60 millió az állami fennhatóságot el nem ismerőkhöz.