Halálos lövöldözés a korábban a magyar hadsereg által irányított kabuli reptéren

Vágólapra másolva!
Több sérültje és halottja is van annak a szerdai lövöldözésnek, amely a kabuli nemzetközi repülőtér katonai részén történt - írja a BBC. A hírek szerint egy afgán katona nyitott tüzet külföldi katonákra a vita hevében. Április 1-jéig a magyar hadsereg vezette az afgán főváros repterét.
Vágólapra másolva!

Több halottja és sebesültje van az afgán főváros nemzetközi repülőterén kitört szerdai lövöldözésnek - írja a BBC brit közszolgálati médium. A helyi védelmi minisztérium szóvivője szerint az incidens a kabuli reptér katonai részén, a légierő parancsnokságán történt. A hírek szerint egy afgán katona nyitott tüzet külföldi katonákra a vita hevében.

A szemtanúk beszámolója szerint a lövöldözés után komoly katonai készültség alakult ki a bázison, a lövöldözés helyét körbevették - írja a BBC. Egy, az Associated Presshez eljuttatott közlemény szerint a lövöldözéséért az afgán tálibok vállalták a felelősséget, de a hatóságok ezt egyelőre nem erősítették meg. Katonai szakértők szerint az afgán hadseregben és rendőrségben is szolgálnak megbúvó tálibok, ami megnehezíti a NATO kivonulásai stratégiájának végrehajtását, ami a helyi biztonsági erőkre bízná az ország felügyeletét.

Az utóbbi időben többször követtek el az afgán hatóság tagjai merényletet a külföldi katonák ellen, tavaly novemberben egy afgán rendőr hat amerikai katonával végzett.

Április 1-jéig Magyarország vezette a kabuli nemzetközi repülőtérnek azt a részét, amelyet a nemzetközi biztonsági közreműködő erő használt. Április közepén sikeresnek ítélte meg a magyarok munkáját a NATO, így a 2012-es évre újra felkérte a magyar hadsereget a vezetésre. Erről itt olvashat bővebben.