Távozásra szólították fel Kadhafit a líbiai törzsek

Vágólapra másolva!
Egységes, szabad és demokratikus Líbiát akarnak a líbiai törzsek vezetői, akik közös nyilatkozatban szólították fel Kadhafit, hogy mondjon le az ország vezetéséről. A törzseknek, amelyek a hétvégén vették át az irányítást a kormányerőktől, a mai napig jelentős súlyuk van Líbiában.
Vágólapra másolva!

A hatvanegy líbiai törzs vezetői közös nyilatkozatban szólították fel Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, hogy távozzon a hatalomból - írja a Telegraph című brit napilap internetes oldalán.

"Líbia a jövőben, miután a diktátor távozott, egységes Líbia lesz, fővárosa Tripoliban lesz, ahol végre szabadon, saját elképzeléseinknek megfelelően hozhatjuk létre a civil társadalmat. Mi líbiaiak, egyetlen törzset alkotunk: az elnyomás és megosztás rossz szelleme ellen harcoló szabad líbiaiak törzsét" - fogalmaznak az aláírók. Az észak-afrikai országban a törzseknek, illetve vezetőiknek a mai napig jelentős a társadalmi súlyuk.

A líbiai felkelők székhelyének számító Bengáziban április 12-én fogalmazott dokumentumot Párizsban hozta nyilvánosságra Bernard-Henri Lévy filozófus. A törzsi vezetők hangsúlyozták, hogy egységes, szabad és demokratikus Líbiát akarnak, és semmi nem oszthatja meg őket.

Közben szerdán is folytatódtak a harcok több líbiai nagyvárosban és a hegyvidéki területeken is. Dzsebel-el-Garbinál például a kormányerők elleni műveleteket a népfelkeléshez február 17-én csatlakozott berber törzsek irányítják. Harcok dúlnak ez-Zintan, Jafran és el-Kala települések környékén is. A lázadók ezekről a helyekről fenyegetik a Miszrátát ostromló kormányerők ellátási vonalait. A líbiai külügyminiszter-helyettes szombaton jelentette be, hogy a törzsek veszik át az iránytást a hetek óta ostromlott Miszrátában.