A CIA vezetőjét nevezi ki Obama védelmi miniszternek

Vágólapra másolva!
Leon Panetta, a CIA vezetője lesz a leköszönő védelmi miniszter utódja, helyét az afganisztáni főparancsnok veszi át. Obama a CNN szerint a folytonosságot igyekszik biztosítani.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök a CIA eddigi igazgatóját, Leon Panettát nevezte ki védelmi miniszterré a távozó Robert Gates helyére. A hírszerzési hivatal vezetését pedig David Petraeus tábornok, az afganisztáni NATO-erők amerikai parancsnoka veszi át.

A CNN szerint az államfő szándéka a folytonosság és a modern hadviselés képességének bizonyítása. Az amerikai televízió szerint az Obama-kormányzat vezetésében történt kinevezések az amerikai biztonságpolitika minden lényeges pontját érintette: benne volt az afganisztáni háború, a pakisztáni szál, a Pentagon és a CIA együttműködése.

A hivataláról június 30-ával lemondó Robert Gates minisztert még az előző elnök, George W. Bush nevezte ki 2006-ban, de elfogadta Barack Obama ajánlatát, aki a háborúk miatt számított a Pentagont felügyelő hivatalnokra.

Az afganisztáni erők vezetését John Allen veszi át, míg az országban szolgáló nagykövetnek Ryan Crockert nevezte ki Obama.