A vihar miatt leállt egy amerikai atomerőmű

Vágólapra másolva!
Áramkimaradást okozott az Amerikán átvonuló vihar egy alabamai atomerőműben, de a biztonsági rendszer megakadályozta a reaktor túlhevülését. A viharok több mint 247 emberéletet követeltek országszerte.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok tornádói a legsúlyosabb károkat okozták az Egyesült Államokban a 2005-ös Katrina hurrikán óta. A CNN amerikai hírtelevízió úgy tudja, hogy legalább 247 halálos áldozata van a katasztrófának. Alabama, Mississippi, Missouri, Georgia, Kentucky, Tennessee és Oklahoma állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett ki. Barack Obama elnök még szerda éjjel jóváhagyta, hogy Alabama szövetségi segítségben részesüljön, beleértve mentőcsapatok küldését.

Alabamában, a Browns Ferry-i atomerőműben áramkimaradást okozott a vihar, de a biztonsági energiaellátó rendszer megakadályozta a japánihoz hasonló reaktortúlhevülést - közölte az erőmű tulajdonosa. A fukusimai erőműhöz hasonló szerkezetű Browns Ferry-i létesítményt, amely 2,6 millió otthon áramellátását biztosítja, valószínűleg napokig vagy hetekig nem indítják újra.

Az időjárás-előrejelzések szerint a most érintett térségen szombattól újabb viharzóna vonul át. A meteorológiai szolgálat összesen 21 államra adott ki riasztást.