Kína és Oroszország áll a Szíriát elítélő ENSZ-nyilatkozat útjába

Vágólapra másolva!
Kína és Oroszország vétója miatt egyelőre nem lesz olyan ENSZ-nyilatkozat, amely elítélné Szíriát, amiért civileket lőttek éles lőszerrel az elmúlt hetekben.
Vágólapra másolva!

Az orosz, a kínai és a libanoni ellenkezés miatt nem jutott egyetértésre az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a zárt ajtók mögötti ülésén arról az európai országok által beterjesztett nyilatkozattervezetről, amelyben elítélték volna a szíriai reformpárti tüntetések erőszakos leverését.

Nem lesz nyilatkozat - közölte egy, a neve elhallgatását kérő ENSZ-diplomata a világszervezet New York-i székházában, helyi idő szerint szerdán tartott tanácskozás után.

A nyilatkozattervezetet Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália közösen nyújtotta be a héten. A dokumentumban elítélték volna, hogy a szíriai biztonsági erők erőszakot alkalmaznak - éleslőszert, sőt harckocsikat vetnek be - a tüntetőkkel szemben, Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát pedig önmérsékletre intették volna. A nyilatkozat elfogadását az előterjesztők mellett az Egyesült Államok is támogatta.

ENSZ-diplomaták szerint a Biztonsági Tanács több tagállama - a vétójoggal rendelkező, állandó tag Kína és Oroszország, valamint a nem állandó tag Libanon - ellenállásán azonban megbukott a nyilatkozat elfogadása. Az európai tagországok kérésére a BT-ülés ezt után zárt ajtók mögötti tanácskozásból nyílt üléssé alakult át.

A tanácskozás ezen szakaszában Alekszandr Pankin, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese úgy vélekedett, hogy a szíriai tüntetőkkel szembeni erőszak nem jelent fenyegetést a nemzetközi békére és biztonságra nézve, és arra figyelmeztetett, hogy az arab országban zajló eseményekbe történő külső beavatkozás polgárháborúhoz vezethet.

Kedden a Líbiát támadó koalíció több tagja gazdasági szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget Szíria ellen.