Megöltek egy, az elefántcsontparti elnökkel dacoló tábornokot

Vágólapra másolva!
Egy szerdai támadásban életét vesztette egy, az új elefántcsontparti elnökkel dacoló tábornok. Ibrahim Coulibaly a választások utáni harcokban még Alassane Ouattarát segítette, később hatalmát növelendő nem volt hajlandó leszerelni katonai csapatait, ezért támadt rá az elefántcsontparti hadsereg.
Vágólapra másolva!

Holtan találták főhadiszállásán egy, Alassane Ouattarával, Elefántcsontpart új elnökével dacoló tábornokot - írja a BBC. Ibrahim Coulibaly, aki a Láthatatlan Kommandónak nevezett milícia feje volt, és Ouattarát segítette a választás utáni harcokban, szerdán vesztette életét. Halálát az elefántcsontparti védelmi minisztérium szóvivője is megerősítette. A BBC szerint Coulibalyt más, Ouattarához hű katonai erők ölték meg.

Coulibaly a BBC szerint politikai helyzetének erősödését várta a Laurent Gbagbo, korábbi elnök eltávolításában nyújtott segítsége után, de nem volt hajlandó leszerelni katonai csapatait az Alassane Ouattarával való tárgyalások előtt. Az elnök csapatai szerdán támadást indítottak a Láthatatlan Kommandó ellen Abidzsán északi részén, ekkor vesztette életét a tábornok - írja a BBC.

Az elefántcsontparti konfliktus azért robbant ki, mert a tavaly decemberi választásokat megnyerő Alassane Ouattara hiába győzött az ENSZ és az EU szerint is, Laurent Gbagbo elnök nem adta át neki a hatalmat. A harcoknak április elején lett vége, Gbagbo két hete házi őrizetben van.