Közel ötven milliárd dollárt különít el a földrengés utáni újjáépítésre Japán

Vágólapra másolva!
Elfogadta a japán parlament a kormány sürgősségi, 49 milliárd dolláros költségvetését, amelyből a márciusi földrengés utáni újjáépítést fogják finanszírozni. A vészköltségvetés egy része úgy áll össze, hogy a nyugdíjalapokba szánt juttatásokat, a gyermekek után járó támogatásokat és az autópályadíjakból származó bevételeket is átirányították ide.
Vágólapra másolva!

A japán parlament elfogadta a 49 milliárd dolláros vészköltségvetést, amelyet a március 11-ei földrengés és cunami utáni újjáépítésre szánnak. A múlt hónapban bejelentett költségvetést a parlament alsó háza szombaton fogadta el, a felsőház pedig hétfőn hagyta jóvá - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. A tervek szerint az új büdzséből több tízezer embernek fognak segíteni, akik a katasztrófa miatt elveszítették otthonaikat, illetve a vállalkozások is igényelhetnek belőle támogatást. A japán pénzügyminiszter közölte, hogy további kiadások várhatók az elkövetkező hónapokban.

Elemzők szerint a katasztrófa összesen 300 milliárd dollárba fog kerülni Japánnak. A nyugdíjalapokba szánt juttatásokat, a gyermekek után járó támogatásokat és az autópályadíjakból származó bevételeket is átirányították a vészköltségvetésbe. Az ellenzék is támogatta a sürgősségi csomagot, de Kan Naoto miniszterelnök kormánya kemény politikai csatákra számíthat, hogy a jövőben is biztosítani tudja a hitelből és adóemelésekből összeálló újjáépítési alapot. A japán állam adóssága már így is a japán GDP kétszerese. A hétvégén közzétett jelentések szerint a katasztrófa után folyamatosan csökken a kormány népszerűsége, és a lakosság egyre inkább aggódik amiatt, hogy Kan kormánya nem tudja megfelelően kezelni a krízist.

Közben a földrengésben megsérült fukusimai atomerőműben folytatják a munkát, az egyes reaktornál hétfőn egy légtisztítót állítanak fel, hogy csökkentsék a radioaktiv sugárzást.

A rendőrség legutóbbi adatai szerint 14 704 ember halt meg a márciusi földrengésben, további 10 969 embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A japán földrengésről szóló összes cikkünket itt olvashatja.