Bin Laden halála után nyugati politikusok az emberek győzelméről beszélnek

Vágólapra másolva!
Amerika és a világ polgárainak győzelméről beszélnek politikai vezetők Oszama bin Laden halála után. George W. Bush nagy jelentőségű eredménynek minősítette bin Laden megsemmisítését. Bill Clinton szerint a terroristavezér halála a világ összes emberének győzelmével ér fel. Michael Bloomberg polgármester szerint a New York-iak csaknem tíz évet vártak erre a hírre, mások szerint azonban túl késő, mert "bin Laden van minden sarkon".
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok egy katonai műveletben végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével a pakisztáni Abbottabádban - jelentette be vasárnap éjjel Barack Obama amerikai elnök. Bin Ladent, aki az első helyet foglalta el az Egyesült Államok "legkeresettebbek" listáján, mások mellett a szeptember 11-ei New York-i és Washingtoni támadások megszervezésével vádolták.

"Ma este bejelenthetem az amerikai népnek és világnak, hogy az Egyesült Államok egy katonai műveletben megölte Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét, aki több ezer ártatlan férfi, nő és gyermek megöléséért felelős" - fogalmazott Obama, hozzátéve, hogy Oszama bin Laden teste is náluk van.

George W. Bush, aki az al-Kaida által 2011. szeptember 11-én New York és Washington ellen végrehajtott terrortámadás idején az Egyesült Államok elnöke volt "nagy jelentőségű eredménynek minősítette" bin Laden megsemmisítését.

Ez egy alapvetően fontos pillanat nem csak azoknak a családoknak az életében, akinek hozzátartozója életét vesztette 2001. szeptember 11-én, hanem az összes embernek a világ minden részén - mondta Bill Clinton korábbi amerikai elnök, aki egyúttal gratulált Barack Obamának, a nemzetbiztonsági csapatnak és a fegyveres erő minden tagjának.

A hír, hogy Oszama bin Laden halott, nagy megkönnyebbülést jelent az embereknek szerte a világon - fogalmazott David Cameron brit miniszterelnök. Elmondása szerint bin Laden olyan terrorcselekményekért volt felelős, melyeket korábban a világ soha nem látott, és melyek sok ezer ember, köztük sok brit életét követelték.

"A New York-iak csaknem tíz évet vártak erre a hírre" - mondta Michael Bloomberg. A New York-i polgármester reményét fejezte ki, hogy Oszama bin Laden megölése vigaszt jelent mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban. Carrie Lemack például, akinek édesanyja az American Airlines járatán utazott 2001. szeptember 11-én, a CNN-nek írt e-mailjében kifejtette, hogy nehéz szavakba foglalni azt, amit a családja most érez, de a megkönnyebblés szó mindenképp eszükbe jut.

Forrás: AFP/Sabah Arar
Irakban is figyelemmel kísérik a híradásokat

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy véli, hogy Oszama bin Laden megölése világra szóló diadal Washinton és szövetségesei, az igazságért, a szabadságért és a terrorizmus ellen küzdő többi demokratikus ország számára.

India szerint bin Laden megölése alátámasztja azt az aggodalmat, hogy a különböző szervezetek terroristái menedéket találnak Pakisztánban. Az újdelhi belügyminisztérium hétfőn egyúttal felszólította Pakisztánt, hogy tartóztassa le mindazokat, akiknek közük volt a 166 ember életét kioltó 2008-as mumbai merénylethez.

A BBC-nek egy korábbi terrorelhárítóként dolgozó hivatalnok azt mondta, hogy bin Laden halála sokkal fontosabb lett volna 2004-ben, 2005-ben vagy 2006-ban, de most már túl késő. "Mára bin Laden van minden utcán - mondta".

Zabiullah Mujahid, a tálibok szóvivője Afganisztában azt mondta a BBC-nek, hogy egyelőre nem kommentálják Oszama bin Laden halálhírét, mert még vizsgálódnak. "Ó Istenem, add, hogy ezek a hírek ne legyenek igazak", valamint "lehet, hogy Oszamát megölték, de az ő üzenete soha nem hal meg" - közölt a Reuters hozzászólásokat egy dzsihádista internetes fórumról.

Az al-Dzsazíra pakisztáni tudósítója szerint bin Laden likvidálása meglepetés, de komoly megmozdulások nem várhatók. "Többen úgy gondoltak bin Ladenre, mint hősre, de ennek ellenére kicsi az esélye az utcai megmozdulásoknak. Legfeljebb néhány helyen tiltakoznak majd vallási csoportok". Az arab híroldal tájékoztatása szerint az afgán hatóságok szimbolikus győzelemnek nevezték Oszama bin Laden halálát, mivel bin Laden közvetve már nem irányította az al-Kaidát.