Bármilyen együttműködést kizárt Pakisztánnal a bin Ladent üldöző CIA

Oszama bin Laden, terrorista vezér
Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzat attól félt, hogy Pakisztán megakadályozhatja az Oszama bin Laden elleni akciót, ezért semmilyen információt nem osztott meg a pakisztániakkal a CIA. Az amerikai hírszerzés vezetője szerint 60-80 százalékig voltak abban biztosak, hogy bin Laden rejtekhelyén lesz az akció idején.
Vágólapra másolva!

Az amerikai vezetés attól tartott, hogy Pakisztán megakadályozhatja az Oszama bin Laden megölésére irányuló akciót és hogy "figyelmeztetetheti a célszemélyeket" - jelentette ki kedden Leon Panetta, a Központi Hírszerző Iroda (CIA) igazgatja. "Az a döntés született, hogy minden erőfeszítés, hogy együttműködjünk a pakisztániakkal, veszélybe sodorhatja a küldetést: figyelmeztethetik a célszemélyeket" - mondta Panetta.

Panetta a Time amerikai magazinnak azt mondta, hogy az akció megindítása előtt kollégái csak 60-80 százalékig voltak biztosak abban, hogy az al-Kaida terrorszervezet vezére a megcélzott abbotabádi házban tartózkodik. Azt mondta, azzal érvelt Barack Obama amerikai elnöknek az akció eseteleges elhalasztása ellen, hogy a bin Laden háza körül bevezetett biztonsági intézkedések miatt a hírszerzés talán nem képes több információt begyűjteni.

Panetta szerint az akciót végrehajtó kommandósoknak jelentős mennyiségű adatot sikerült a helyszínen begyűjteniük, beleértve számítógépes merevlemezeket és más elektronikai berendezéseket. Pakisztán hivatalosan tagadta, hogy tudomása lett volna bin Laden hollétéről és jelezte: 2009-től kezdve, anélkül, hogy tudott volna róla, hogy az al-Kaida vezetője benne lakik, információt szolgáltatott a CIA-nak a megostromolt abbotabádi házról.

Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök alaptalan spekulációnak nevezte, hogy védelmezték bin Ladenéket, szerinte aktívan hozzájárultak a terroristák elleni harchoz. John Brennan, Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadója hétfőn "elképzelhetetlennek" nevezte, hogy bin Laden ennyi ideig támogatás nélkül rejtve tudott volna maradni Pakisztánban.

A Fehér Ház szóvivője, Jay Carney bejelentette, hogy Oszama bin Ladennél nem volt fegyver, amikor amerikai különleges egységek megostromolták a házát Pakisztánban, de ellenállást tanúsított, mielőtt lelőtték.