Elfogórakétákat telepít Amerika a román-bolgár határ közelében

Vágólapra másolva!
Bár az orosz érdekövezetbe való beavatkozással vádolta Oroszország az Egyesült Államokat, Amerika megállapodott Romániával, hogy ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat helyeznek el a román-bolgár határ közelében.
Vágólapra másolva!

Románia és az Egyesült Államok megállapodott arról, hogy Románia területén, a bolgár határ közelében ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat helyeznek el.

Az elfogórakéták az Európában kiépítendő amerikai rakétavédelmi rendszer részei. A megállapodást Ellen Tauscher amerikai külügyi államtitkár jelentette be kedden, de a hírt Traian Basescu román államfő is megerősítette egy sajtónyilatkozatban. A megállapodás szerint az elfogórakétákat a romániai Olt megyei Deveselu településen lévő egykori román légi támaszponton helyezik el, a védelmi rendszer romániai elemei a tervek szerint 2015-ben válnak működőképessé.

Basescu azt követően jelentette be a hírt, hogy előző este összeült a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó román legfelső védelmi tanács. A román államfő hangsúlyozta, hogy védelmi jellegű rakéták telepítéséről van szó, és ismét arról biztosította Oroszországot, hogy a rakéták nem ellene irányulnak.

Az amerikai rakétavédelmi rendszer kelet-európai kiterjesztése ugyanis felbosszantotta az Egyesült Államok egykori hidegháborús ellenfelét, Oroszországot, amely nukleáris erejét veszélyeztető fenyegetést látott benne, és azzal vádolta Washingtont, hogy beavatkozik az orosz érdekövezetben.

A román és az amerikai kormány tavaly márciusban állapodott meg arról, hogy Románia is befogadja az amerikai kelet-európai rakétavédelmi rendszer egyes elemeit. A román és az amerikai hatóságok azóta több lehetséges helyszínt is megvizsgáltak - magyarázta Basescu. A román védelmi tanács jóváhagyta az Egyesült Államoknak azt a kérését is, hogy a Fekete-tenger partján lévő Mihail Kogalniceanu katonai bázist és a constantai kikötőt tranzitjellegű létesítményként használhassa az Irakba és Afganisztánba irányuló katonai szállítmányok esetében.