Politikailag időzített akció Bin Laden ellen?

Vágólapra másolva!
Az arab közvéleményt is megosztotta Oszama Bin Landen megölése. Miközben radikális iszlám mozgalmak bosszút ígérnek, az Arab-öböl több országában hivatalosan tartózkodnak a történtek kommentálásától. A lapok felháborodott és reménykedő nyilatkozatokat egyaránt idéznek. Pakisztánban, ahol az amerikai katonák végeztek az al-Kaida vezetőjével, leginkább az akció időzítésével, illetve Iszlámábád és Washinton viszonyának várható alakulásával foglalkoznak.
Vágólapra másolva!

"Mindvégig tudtuk, hogy a terrorizmus elleni harc végül Pakisztánba is elér" - mondta az ISI, a iszlámábádi titkosszolgálat korábbi főnöke az al-Dzsazíra online kiadásának. "A most történtekkel az Egyesült Államoknak megvan az alapja annak igazolására, amit a kezdetektől fogva állít, hogy tudniillik az al-Kaidának vannak aktív csoportjai nálunk", tette hozzá Hamíd Gul tábornok, aki szerint: országa valójában eddig is célpontja volt a terrorellenes háborúnak. Az ISI egyébként kudarcként értékeli, hogy állításuk szerint nem tudtak az al-Kaida vezérének pakisztáni rejtőzködéséről - írja a BBC, brit közszolgálati médium. A titkosszolgálat emberei már 2003-ban rajtaütöttek azon az abbottabadi rejtekhelyen, ahol az amerikai katonákvasárnap éjjel megölték Oszama bin Ladent. "A rejtekhely azonban azóta nem szerepelt a megfigyeléseink között" - közölte a hivatal.

Iszlámábádban eközben több politikus, illetve befolyásos katonai vezető az akció időzítését kommentálta. A légierő volt parancsnoka például úgy véli, az Egyesült Államok komoly politikai győzelmet aratott, az amerikai elnöknek pedig így végre lehetősége lesz kivonni országa katonáit Afganisztánból. "Obama most már kijelentheti: a küldetés teljesítve! Újraválasztási kampánya pedig hatalmas lendületet" - mutatott rá a szerinte fontos összefüggésekre - tette hozzá a volt parancsnok. Hasonló összefüggéseket emelt ki Pervez Musarraf korábbi államfő is, aki egy helyi tévécsatornának kijelentette: "az akciót pont akkor hajtották végre, amikor az Obamának hasznára vált". A tábornok azonban figyelmeztetett: szerinte Washignton alapvető hibát követ el, ha most elhiszi, hogy ezzel véget ért a terrorizmus elleni harc. "A csatát megnyerték, a háborúnak azonban még nincs vége" - tette hozzá Pakisztán volt vezetője.

Ennél jóval harciasabb nyilatkozatok hangzottak el a radikális mozgalmak vezetőitől. A pakisztáni tálibok szóvivője például az al-Dzsazírának azt mondta, "Bin Laden vértanúként halt meg, halálát megbosszúljuk: támadásokat intézünk az Egyesült Államok és Pakisztán kormánya ellen". A Hamász Gázai-övezeti vezetője ezzel összhangban egy "szent arab harcos meggyilkolásáról" beszélt. Ismail Haniyeh szerint az amerikai politika továbbra is az elnyomáson, valamint az arab vér kiontásán nyugszik.

Bin Laden szülőföldjén, Szaúd-Arábiában a hitetlenkedést és a szomorúságot lehetett leolvasni az emberek arcáról - írja az al-Arab, Londonban szerkesztett online újság. "Úgy érzem, hogy ez egy hazugság" - fogalmazott egyik neve elhallgatását kérő rijadi. "Nem hiszek az amerikai kormánynak és a sajtónak. El akarják velünk hitetni a történetüket. Nagyon szomorú dolog lenne, ha valóban meghalt volna. Szerettem őt, az én szememben hős, szent harcos" - mondta. A szaúdi hatóságok amúgy a lehető legkevesebbet beszéltek Bin Laden haláláról. Az állami hírügynökség mindössze annyit jegyzett meg, hogy Washington és Pakisztán bejelentette az al-Kaida vezér halálát. De jobbára tartózkodtak a hír kommentálásától a térség többi országában is.

Az Arab News internetes arab újság ezzel szemben azt írja, számos szaúdi lakos elégedettségét fejezte ki Bin Laden halála miatt, egy rijádi lakos például úgy fogalmazott, "Bin Laden halála talán a végét jelentheti az eddigi deviáns gondolkodásnak". Sarhan Al-Otaibi, a rijádi egyetem politikatudományi professzora szerint az al-Kaida vezetőjének halála ma már kevesebbet jelent, különösen azért mert szervezete már évek óta "elég gyenge". Ő is úgy vélte, az akcióról szóló hírek politikai célt szolgálhatnak, különös tekintettel a jövőre esedékes amerikai elnökválasztásra. Al-Otaibinek nincs kétsége afelől, hogy heves reakciókra lehet számítani a vezér támogatói részéről, az amerikai érdekeltségek minden országban célponttá válhatnak. Szerinte egyébként Bin Laden halála számos arab országra pozitív hatással lehet. Különösen azokra, tette hozzá, ahol zavargások vannak, mivel a hír elvonja a nyugati erők figyelmét az ott zajló eseményekről. "Ugyanakkor nem hinném, hogy mondjuk Líbiában a NATO ennek hatására stratégiát változtatna" - tette hozzá a professzor. Mindeközben az Iran Daily online kiadása a teheráni külügyminisztérium szóvívójét idézi, aki úgy fogalmazott: "Reméljük, hogy Bin Laden halála véget vet a háborúnak, az ártatlan emberek megölésének, béke és nyugalom szállja meg a régiót. A mostani akció ékes bizonyítéka annak, hogy nem kell egész hadseregeket küldeni azért, hogy egyetlen embert elfogjanak"- tette hozzá.

Az [origo] Oszama bin Laden haláláról szóló összes cikkét itt olvashatja.