Tiltott vallatási módszer vezette Bin Laden nyomára CIA-t

Vágólapra másolva!
George W. Bush elnöksége idején alkalmazott, mára azonban már betiltott vallatási eszközzel jutott az amerikai hírszerzés információhoz bin Laden tartózkodási helyéről. Az amerikai kommandósok csak akkor fogadták volna el, hogy az al-Kaida vezére feladja magát, ha teljesen meztelen a rajtaütéskor.
Vágólapra másolva!

Vizet öntöttek a lekötözött fogoly fejére, ezzel pedig a fulladás érzetét keltették benne - ilyen vallatási módszerrel jutott az Oszama bin Laden tartózkodási helyéről szóló információkhoz a CIA. Ezt ismerte el Leon Panetta, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség vezetője is - írja a brit Telegraph internetes kiadása. "A hírszerzésben dolgozók rengeteg információs forrásból táplálkoznak" - mondta Panetta az NBC televíziós csatornának. "Nehéz megmondani, hogy az al-Kaida-vezér megtalálása egyetlen információs forrásnak köszönhető-e" - fogalmazott. Panetta 2009-ben még azzal érvelt az amerikai szenátusban, hogy a vízzel vallatás módszere kínzásnak minősülő, rossz eljárás. Kedd este viszont már arról beszélt, hogy a módszer megítéléséről szóló vita folytatódik: "Lehet, hogy máshogy is hozzájuthattunk volna a szükséges információkhoz, ez azonban már egy örök rejtély marad" - fogalmazott.

A vízvallatós technikát még a Bush-adminisztráció vezette be, a volt elnök pedig 2010-ben is "helyes lépésnek" titulálta az alkalmazását. A héten egy republikánus képviselő azt mondta, a módszer alkalmazása erkölcsi kötelesség volt, ami életeket mentett meg. Az eljárást Eric Holder főügyész is jogszerűnek nevezte. Szerinte ennek köszönhető, hogy rajta tudtak ütni bin Ladenen. "Azok, akik felelősek voltak az akcióért, mind a döntéshozatalban, mind a megvalósításban, jól helyt álltak" - fogalmazott.

Mindeközben a Fox televíziónak nyilatkozva John Brennan, a Fehér Ház terrorizmus-ellenes csoportjának vezetője szerdán azt mondta, egyetlen esetben fogadták volna el, hogy bin Laden megadja magát, ha száz százalékig biztosak lettek volna abban, hogy fegyvertelen, és "semmilyen fenyegetést nem jelent". "Meztelennek kellett volna lennie, hogy ne lőjjék le azonnal a katonák " - fogalmazott egy magasrangú kongresszusi képviselő.