Kadhafi befagyasztott vagyonából pénzelnék a líbiai lázadókat

Vágólapra másolva!
A Moammer Kadhafi líbiai diktátorhoz köthető, az ENSZ által befagyasztott külföldi vagyonelemeket használná fel az amerikai kormányzat a rezsim ellen harcoló líbiai lázadók megsegítésére. A lázadók azt állítják, fogytán van a pénzük. Hamarosan felállhat egy alap, amelyen keresztül forrásokhoz juthatnak.
Vágólapra másolva!

A líbiai polgárháború által érintetteknek nyújtott segítséget fedezné az amerikai kormány a Kadhafi-család több milliárd dollárnyi befagyasztott vagyonelemeiből - közölte csütörtökön az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton. A Washington Post internetes oldalán megjelent cikk szerint ez az első konkrét kezdeményezés az ENSZ által befagyasztott külföldi Kadhafi-érdekeltségek megcsapolására (az ötlet azonban nem új).

Az arab országok és a NATO vezetőivel Rómában tanácskozó Clinton azt mondta, az amerikai kormány a kongresszus beleegyezését fogja kérni a lépéshez. Ez egy bejáratott jogi procedúra, de egyelőre nem világos, mennyi időt vehet igénybe.

Arról nem beszélt, hogy pontosan mennyi pénzről van szó, és arról sem, hogy a pénzt a líbiai kormánnyal szemben álló lázadókhoz vagy humanitárius szervezetekhez juttatnák-e el. A lázadók korábban többször kértek már anyagi segítséget a nyugati országoktól, mondván, lassan kimerülnek a forrásaik - egy ízben hárommilliárd dolláros igényt említettek. A Kadhafi-féle, külföldön elhelyezett vagyon mérete egyes becslések szerint elérheti a 100 milliárd dollárt, ebből csak az USA-ban 30 milliárd lehet.

A többhetes NATO-bombázás megerősítette a lázadó erők kelet-líbiai pozícióit, de azóta patthelyzet alakult ki a harcoló felek között. Az Egyesült Államok ezért a katonai mellett más utakat is keres, amelyek segítségével növelhető a Kadhafi-rezsimre nehezedő nyomás. Clinton korábban is sürgette egy olyan alap létrehozását, amelyen keresztül a lázadók felajánlásokat fogadhatnának el, hiteleket vehetnének fel és olajat értékesíthetnének. A római találkozón megegyezés születhet az alapról.